Ga direct naar de inhoud

Hoe voorkom je KANS bij je medewerkers?

Rsi-klachten-KANS.jpg

Volgens onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam kampt een half miljoen werknemers met gezondheidsklachten als gevolg van beeldschermwerk. De Arbowet verplicht werkgevers om ervoor te zorgen dat beeldschermwerk geen gezondheidsrisico’s oplevert. Hoe voorkom je KANS bij je medewerkers?

Wat is KANS/RSI?

Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. KANS is dan ook de afkorting van Klachten aan Arm, Nek, Schouders. Ook oogklachten komen vaak voor. Het gebruik van laptops zorgt voor een stijging van het aantal klachten. Verkeerd laptopgebruik is momenteel de grootste oorzaak van KANS. Onder KANS vallen RSI-klachten: dat zijn klachten die ontstaan door herhaaldelijke bewegingen. RSI staat voor repetative strain injury.

 

Hoe herken je de risico’s op deze klachten?

TNO heeft 3 beoordelingsinstrumenten ontwikkeld, waarmee je de risico’s van fysieke belasting op het werk zelf kunt beoordelen:

  • De Checklist fysieke belasting geeft een overzicht van de aanwezige risico’s.
  • De Hand-arm risicobeoordeling methode (HARM) geeft een inzicht in de risico’s op arm-, nek- of rugklachten.
  • Het Werkhoudingeninstrument (WHI) kan ingezet worden om te bepalen of er risico’s aanwezig zijn door ongunstige werkhoudingen.

Bedenk dat vrouwen en 45-plussers sneller last hebben van klachten aan arm, nek en schouder. Ook oogklachten komen bij vrouwen eerder voor, omdat zij vaker last hebben van droge ogen.

 

Hoe verminder je deze risico’s?

Je bent verplicht om in de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie) aandacht te besteden aan beeldschermwerk. Daarmee heb je meteen een plan van aanpak in handen. Let daarbij op de gevaren voor de fysieke en psychische belasting en het gezichtsvermogen. Bedenk dat er algemene regels zijn voor het afwisselen van beeldschermwerk met ander werk en voor de maximale duur van beeldschermwerk. Daarnaast zijn er eisen aan de werkplek.

 

Hulpmiddelen beeldschermwerk

Voor mensen die problemen ondervinden bij beeldschermwerk vanwege een ziekte of gebrek, zijn diverse aanpassingen en hulpmiddelen beschikbaar. Dit maakt in heel veel gevallen re-integratie naar beeldschermwerk mogelijk. De aanpassingen en hulpmiddelen zijn in eerste instantie voor rekening van de werkgever, maar in een aantal gevallen zijn vergoedingen mogelijk. Informeer bij UWV voor de mogelijkheden.

Geschreven door

Ook interessant

Arbeidsongevallen

  • arbo
  • werkomgeving