Ga direct naar de inhoud

Hoe voorkomt u schade door zonnepanelen?

schade zonnepanelen.jpg

Zonnepanelen kunnen een goede en duurzame investering zijn. Let er alleen wel op dat de installatie goed wordt verricht. Door een betrouwbaar bedrijf en met het juiste materiaal. Ook het onderhoud moet regelmatig en degelijk worden uitgevoerd. Anders loopt u het risico op schade door losse onderdelen of brand. Een lager rendement dan verwacht, vormt voor u een reëel financieel risico. Waar moet u precies op letten?

Schakel een betrouwbaar installatiebedrijf in

Helaas kiezen nog te veel ondernemers voor de goedkoopste aanbieder, zonder eerst goed naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van het installatiebedrijf te kijken. Kijk daarom vooraf op internet of u reviews kunt vinden over het bedrijf dat u op het oog heeft of vraag hen zelf om referenties. Kies bij voorkeur een onafhankelijk installatiebedrijf.

 

Maak goede garantieafspraken

Zorg dat u goede garantieafspraken maakt met de leverancier van de installatie. Bij voorkeur krijgt u een garantie van zowel de fabrikant als de leverancier, die op hun beurt door een verzekering zijn afgedekt, ook na een eventueel faillissement.

 

Controleer het onderhoudscontract

Controleer direct na installatie het onderhoudscontract: staat daar duidelijk in beschreven hoe vaak het installatiebedrijf onderhoud komt verrichten en wat ze dan precies komen doen?

 

Hoe hoog is het rendement?

Of de panelen opbrengen wat u is voorgerekend, hangt af van een aantal factoren. Het weer speelt daarbij de hoofdrol. Maar ook de kwaliteit van de panelen en de kwaliteit van de installatie zijn belangrijke factoren. Daarbuiten kunnen storende elementen in de omgeving een rol spelen, zoals hoge gebouwen, schoorstenen, bomen, vlaggen etcetera. 

 

Is de bevestigingsconstructie solide?

De bevestigingsconstructie moet voldoende toegerust zijn op krachten die kunnen optreden tijdens een storm. Als de constructies waar de panelen op rusten onvoldoende zwaar zijn, bestaat de kans dat de gehele installatie van het dak waait of dat deze ‘aan de wandel’ gaat. In beide gevallen zal het dak beschadigen. Storm en regen gaan vaak samen, dus naast schade door storm aan het dak, loopt u het risico op waterschade binnen. Door voldoende ballast van de bevestigingsconstructie worden deze risico’s geminimaliseerd. Hierbij moet wel zeer goed worden gekeken of het dak deze extra belasting aankan.
 

Controleer de installatie

Het kan geen kwaad om – als de situatie dat toestaat – zelf met enige regelmaat het dak op te gaan. NB: doe dat alleen als u zelf daarbij geen grote risico’s loopt: bijvoorbeeld nooit tijdens slecht weer of met gladde zolen. Kijk eens per jaar of alles er nog net zo bijligt als na de installatie. Als u direct na de installatie foto’s maakt, heeft u een duidelijke uitgangspositie, die ook in discussies met het installatiebedrijf handig kunnen zijn.

 

Controleer het installatiemateriaal

Check regelmatig of het installatiemateriaal nog goed is en op zijn plaats zit. Let daarbij vooral op de:

  • kabels: als kabels in lussen worden gelegd geeft dit een verhoogd risico bij bliksem. Een kabellus werkt bij blikseminslag als een spoel (net als in een fietsdynamo) die een hogere spanning krijgt te verwerken dan waar de installatie op voorzien is.
  • kabelisolatie: liggen de kabels tussen de paneelopstellingen netjes in een buis (eindigend achter de panelen) of zijn ze blootgesteld aan weersinvloeden zoals wind, regen en uv-straling? Als de isolatie door weersinvloeden poreus wordt en de ondergrond is vochtig, dan kunnen elektronen een eigen richting gaan kiezen (kruipstroom). Zeker op een dak met een brandbare toplaag kan dat tot een total loss leiden.
  • beschermingsrubbers: deze zitten tussen de bevestiging en het paneel. Als die niet op hun plaats zitten of verweerd zijn, kan het paneel gaan schuiven en klapperen.
  • aansluitkasten en omvormers: of deze goed zijn geïnstalleerd, aangesloten en beveiligd kunt u waarschijnlijk zelf niet goed beoordelen. Vooral omdat de aansluitkasten achterop de panelen gesloten zijn. Daarom is het verstandig om de installatie regelmatig te laten controleren door een deskundig bureau.

Meer informatie over een verantwoorde installatie van zonnepanelen vindt u op: Solarwijzer.

ABN AMRO

ABN AMRO Verzekeringen

    Meer voor

    Ook interessant