Ga direct naar de inhoud

De voordelen van duurzaam schadeherstel

Duurzaam_schadeherstel.jpg

Als ondernemer kun je veel doen om bij te dragen aan een beter milieu. Een van de mogelijkheden is om schades duurzaam te herstellen. Maar wat is duurzaam schadeherstel precies? En wat zijn de voordelen? Edo Brouwer, Productmanager Zakelijk Verzekeren bij ABN AMRO Schadeverzekering, legt het uit: “Bij duurzaam schadeherstel wordt, waar mogelijk, gekozen voor repareren in plaats van vervangen. Ook wordt samengewerkt met duurzame herstelbedrijven.”

Wat is duurzaam schadeherstel?

“Duurzaam schadeherstel houdt in dat je alleen dat deel wat beschadigd is, repareert (herstelt). En dat je alleen vervangt wat écht niet hergebruikt kan worden. Een voorbeeld is wanneer je (water)schade aan een vloer hebt. In plaats van de vloer volledig te vervangen, kun je ook alleen het beschadigde deel repareren. Een ander voorbeeld is schade aan een keukenblad. Een kras of deuk wordt dan plaatselijk hersteld, in plaats van (een deel van) het blad te vervangen. Dit wordt ook wel ‘spotrepair’ genoemd.”

 

Waarom is duurzaam schadeherstel belangrijk?

Edo: “We leven in een maatschappij waarin we spullen kopen, gebruiken en daarna weggooien. Daarmee verspillen we veel grondstoffen en energie, terwijl de vraag naar deze grondstoffen juist toeneemt. Door alleen te repareren wat écht kapot is, gebruiken we minder grondstoffen en veroorzaken we minder CO2-uitstoot. De overheid vraagt dit ook van ons: allerlei maatregelen en wet- en regelgeving op het gebied van duurzaam ondernemen moeten ervoor zorgen dat Nederland in 2050 een circulaire economie heeft, waarin grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden. Verzekeraars voelen ook de urgentie om hieraan bij te dragen en bieden daarom mogelijkheden voor duurzaam schadeherstel aan.”

 

Rol van verzekeraars

“Met het aanbieden van duurzaam schadeherstel nemen verzekeraars een belangrijke rol in het bijdragen aan een beter milieu. Ook bij het ontwikkelen van verzekeringsproducten wordt rekening gehouden met de extra investeringskosten voor duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de gebouwenverzekering met duurzaamheidsdekking, die je via ABN AMRO Verzekeringen kunt afsluiten. Hiermee krijg je bij schade extra investeringsruimte om je bedrijfspand op een duurzame manier te herstellen.

Overigens werken we op dit moment aan de doorontwikkeling van dit product, omdat onlangs uit eigen onderzoek is gebleken dat veel oudere bedrijfsgebouwen onderverzekerd zijn voor duurzaam herbouwen bij schade. Dat heeft onder andere te maken met de steeds strengere wet- en regelgeving voor ondernemers op het gebied van duurzaamheid en brandveiligheid.”

Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Verplicht duurzaam herbouwen na schade: “Veel oudere bedrijfsgebouwen onderverzekerd”.

 

Groen keurmerk

“Een andere manier waarop verzekeraars bijdragen aan een schonere planeet, is door bij schade samen te werken met duurzame herstelbedrijven. Dit zijn bedrijven die het keurmerk ‘GroenGedaan’ hebben. Een bedrijf met dit keurmerk repareert, herstelt en/of voert onderhoud uit op een milieuvriendelijke manier. Het keurmerk is van Stichting Duurzaam, die er onder andere voor zorgt dat duurzame herstelbedrijven objectief worden getoetst. Door samen te werken met deze gecertificeerde bedrijven, wordt duurzaam schadeherstel gestimuleerd. Ook ABN AMRO Verzekeringen maakt gebruik van deze herstelbedrijven.”

 

Maatwerk

Edo: “Bij alle schades bepalen we of ze in aanmerking komen voor duurzaam schadeherstel. Bij kleine, eenvoudige schades is dit vaak wel het geval. Deze schades worden dan afgehandeld via de zogenoemde ‘hersteldesk’. Maar soms is een schade groter of complexer en moeten er meerdere experts worden ingeschakeld om de schade te beoordelen. In die gevallen is meestal maatwerk nodig en is vervangen soms toch beter dan repareren. Voor alle schades geldt dat we het belangrijk vinden dat ondernemers ontzorgd worden, zodat zich kunnen blijven richten op hun onderneming.”

 

De voordelen van repareren 

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van duurzaam schadeherstel? Edo: “Wanneer je kiest voor repareren in plaats van vervangen, levert dat een aantal voordelen op:

Sneller

Het voordeel van repareren is dat je niet hoeft te wachten tot een aannemer bij jou in de buurt tijd heeft. Ook heb je geen last van lange levertijden van nieuwe onderdelen.

Minder zelf regelen

Bij vervangen komt vaak een hoop regelwerk kijken. Je moet op zoek naar een aannemer, contact onderhouden met je verzekeraar en de kosten voorschieten. Wanneer je een schade duurzaam wilt laten herstellen, wordt dit voor je geregeld. 

Gemak

Repareren is eenvoudiger dan vervangen. Zo hoef je bij schade aan een vloer niet je hele kantoor of bedrijfspand leeg te halen, wat bij vervangen/vernieuwen vaak wel het geval is.

Voordelig

Reparatie is vaak goedkoper dan een compleet onderdeel vervangen. Bovendien hoef je de kosten niet voor te schieten, want de verzekeraar betaalt het schadeherstelbedrijf altijd rechtstreeks. Ook eventuele onderzoekskosten worden door de verzekeraar vooruitbetaald.

Goed voor het milieu

  • Repareren zorgt voor veel minder CO2-uitstoot dan vervangen. Wanneer iets vervangen moet worden, wordt een proces in gang gezet dat veel belastender is voor het milieu. Materialen of onderdelen worden bijvoorbeeld geïmporteerd/verscheept en vervolgens weer getransporteerd naar de eindbestemming. Dat heeft allemaal impact op het milieu.
  • Door samen te werken met duurzame herstelbedrijven, draag je bij aan een milieuvriendelijke manier van schadeherstel. Ook dat is goed voor de planeet.”

 

Tips voor jou als ondernemer

Edo heeft tot slot nog een tip voor ondernemers die een schade duurzaam willen herstellen: “Maak het bespreekbaar bij je adviseur. Als het niet door de verzekeraar aangeboden wordt, vraag dan zelf of je ervoor in aanmerking komt. Verzekeraars hebben zeker een rol in het stimuleren van duurzaam ondernemen, maar als ondernemer kun je zelf ook veel doen.”

Meer tips voor duurzaam ondernemen lees je in het artikel "Op weg naar een circulaire economie: wat betekent dit voor jou?

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant

CSRD en het MKB

  • verduurzaming
  • wetgeving

CSRD (stappenplan)

  • wetgeving
  • verduurzaming