Ga direct naar de inhoud

Op weg naar een circulaire economie: wat betekent dit voor jou?

Circulaire economie.jpg

We leven in een maatschappij waarin we spullen kopen, gebruiken en daarna weggooien. Daarmee verspillen we veel grondstoffen en energie, terwijl de vraag naar grondstoffen juist toeneemt. De overheid werkt samen met bedrijven om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan, zodat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie heeft. Wat is dat precies? En wat kun jij als ondernemer doen om bij te dragen? Relatiemanager Verzekeren Rokus Plantinga legt het uit.

Een circulaire economie

“Kort gezegd is er in een circulaire economie nauwelijks tot geen afval meer en worden grondstoffen steeds weer opnieuw gebruikt. Het hergebruiken van producten en materialen staat centraal. Dat vraagt om een andere manier van denken, ontwerpen en produceren. Hoe kunnen we producten zo maken dat alle grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden? Een ander voorbeeld is dat je eerder kiest voor repareren of vervangen wanneer een product kapot is, in plaats van iets nieuws te kopen. En dat je je bij elke nieuwe aankoop afvraagt: ‘heb ik dit écht nodig?’”

De noodzaak van een circulaire economie

“Het klimaat verandert en grondstoffen en cruciale producten dreigen op te raken. In mijn werk en in mijn eigen omgeving merk ik dat mensen zich er bewuster van zijn dat we daar nu écht iets tegen moeten doen. Door efficiënter om te gaan met grondstoffen kunnen straks ook de generaties na ons op een gezonde planeet leven; met een duurzame en sterke economie. Iedereen kan hieraan bijdragen: ondernemers, verzekeraars en particulieren.”

Voorbeelden uit de praktijk

“Als ondernemer kun je al best veel doen, of je nu groot of klein bent. Kijk bijvoorbeeld eens naar je inkoop. Ik zie steeds vaker dat ondernemers veel kleinere voorraden hebben. Zo voorkom je dat je producten moet weggooien wanneer ze niet worden gebruikt.

Ook nemen al veel bedrijven gebruikte producten en materialen terug. Zo heeft een van mijn klanten een drukkerij die onder andere spandoeken maakt voor bijvoorbeeld evenementen. Normaal gesproken worden die materialen na het evenement weggegooid. Dit bedrijf neemt de doeken terug, versnippert ze in een shredder en laat er, samen met het snijafval, nieuw materiaal van maken om te bedrukken. Een ander voorbeeld is een klant die aluminium frames maakt. Hij neemt gebruikte frames terug, om ze aan een andere klant door te geven of te recyclen. Een mooie ontwikkeling.”

 

Duurzaam ondernemen

“Eigenlijk ontkom je er niet aan om bij te dragen aan een duurzame samenleving. Kijk maar naar het verbod op plastic wegwerpbekers, bestek of maaltijdverpakkingen dat sinds 1 januari geldt. Ook jouw personeel moet nu dus een eigen mok gebruiken. Ook moeten grote bedrijven sinds 2024 verplicht laten zien wat hun impact is op het klimaat en de mens. Dit doen zij in een zogenoemde ‘duurzaamheidsrapportage’, als gevolg van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Deze verplichting geldt nog niet voor het mkb, maar zij krijgen hier wél mee te maken. Bijvoorbeeld omdat hun klanten of leveranciers wel aan de verplichting moeten voldoen. Ook naar jouw bedrijf wordt dus straks gekeken met de vraag: ‘kan ik nog wel zaken met jou doen?’”

Rol van verzekeraars

“Naast de overheid is er een grote rol weggelegd voor verzekeraars. Zo wordt bij schades steeds meer geprobeerd om een product te herstellen in plaats van te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan een vloer of auto. In plaats van gelijk de gehele vloer of autodeur te vervangen, wordt het beschadigde deel gerepareerd en opnieuw gelakt of gespoten.

Ook bij schade aan gebouwen speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Zo kun je via ABN AMRO Verzekeringen een gebouwenverzekering met duurzaamheidsdekking afsluiten. Hiermee krijg je bij schade extra investeringsruimte om je bedrijfspand op een duurzame manier te herstellen. Een mooi initiatief, waarmee we duurzaamheid laagdrempeliger maken voor ondernemers. Dat is hard nodig, want ook voor bedrijfspanden komt er steeds meer wetgeving aan. Zo moeten sinds 1 januari 2023 bestaande kantoren van 100 m2 en groter minimaal energielabel C hebben. En in 2050 moeten alle bedrijfsgebouwen zelfs volledig CO2-neutraal zijn.”

 

Preventie

“Het voorkomen van schade is direct verbonden met circulair ondernemen. In mijn advies neem ik altijd het onderwerp ‘preventie’ mee. Hoe minder schades er zijn, hoe minder producten/gebouwen hersteld hoeven te worden en hoe minder materialen en grondstoffen er dus nodig zijn. Minder schade is ook beter voor de planeet. Een brand heeft bijvoorbeeld niet alleen een enorme financiële en materiële impact op jouw onderneming. De (soms gevaarlijke) stoffen die daarbij vrijkomen zijn ook heel schadelijk voor het milieu. Preventie zorgt er dus niet alleen voor dat jouw bedrijf verzekerbaar blijft, het draagt óók bij aan duurzaamheid. Een win-winsituatie.”

Meer informatie lees je in het artikel ‘Tips om brand in je bedrijf te voorkomen’.

 

Product-as-a-Service

“Nog een manier om bij te dragen aan een circulaire economie, is gebruikmaken van een ander verdienmodel. Een mooi voorbeeld is ‘Product-as-a-Service’ (PaaS). Hierbij wordt een product als dienst aangeboden, met een abonnement. Na afloop van de abonnementsperiode gaat het product terug naar de leverancier, wordt het vernieuwd en opnieuw aangeboden. Je betaalt alleen voor de service. Producten gaan hierdoor langer mee en dat draagt bij aan een circulaire economie. Dit gebeurt eigenlijk al heel lang, kijk maar naar leaseauto’s. Maar PaaS wordt ook steeds meer ingezet bij andere productcategorieën én in de particuliere markt. Bijna alles is tegenwoordig ‘as-a-service’ te verkrijgen, van keukenapparatuur tot aan elektrische fietsen en zonnepanelen.”

 

Op weg naar een circulaire economie in 2050

“De transitie naar een circulaire economie is al in 2016 in gang gezet, met als uiteindelijk doel: een economie zonder afval in 2050. Dat lijkt misschien ver weg, maar we moeten nú met z’n allen aan de slag om dit doel te kunnen behalen. We moeten niet alleen aan onszelf denken, maar ook aan de generaties na ons. Ik geloof dat iedereen een steentje kan bijdragen, hoe klein of groot je ook bent.”

Tips

Wil jij aan de slag met duurzaam en circulair ondernemen? Neem dan deze tips van Rokus mee:

  1. Betrek je verzekeraar aan het begin van een nieuwe activiteit en laat je adviseren over preventie. Ga je bijvoorbeeld materialen recyclen? Houd dan rekening met de brandrisico’s. Wil je zonnepanelen laten plaatsen? Check dan van tevoren of jouw dak geschikt is.
  2. Plaats containers voor het verzamelen van materialen/afval altijd op minimaal tien meter afstand van de gevel van je bedrijfspand. Zo voorkom je schade bij brandstichting.
  3. Houd je voorraden klein. Voorkom dat overschotten vernietigd moeten worden.
  4. Denk bewust na over welke producten en materialen je écht nodig hebt en gebruik met name producten die van duurzame/herbruikbare materialen gemaakt zijn.
  5. Wil je jouw bedrijfspand verbouwen? Doe dit dan zo duurzaam mogelijk.
  6. Neem je eigen mok mee naar kantoor en regel ook mokken voor bezoekers/klanten.
  7. Gebruik zo min mogelijk papier.
  8. Kijk naar de herkomst van je producten en materialen. Is het nodig om ze te laten verschepen naar Nederland, of kun je ze ook dichter bij huis importeren?

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant

CSRD en het MKB

  • verduurzaming
  • wetgeving

CSRD (stappenplan)

  • wetgeving
  • verduurzaming