Ga direct naar de inhoud

Voorkom schade door sneeuw en vorst

Vorstschade.jpg

Tijdens de donkere maanden kan Nederland worden omgetoverd tot winterwonderland. Een prachtig gezicht, maar sneeuw kan ook tot omvangrijke schade leiden aan je bedrijfspand, installaties, machines, apparatuur en voertuigen. Ook is er het risico dat jouw medewerkers gewond raken. In dit artikel lees je welke maatregelen je vooraf kunt nemen om schade door sneeuw, vorst en lekkage te beperken.

Welke risico’s loopt jouw bedrijfspand?

De schade door sneeuwval kan groot zijn. Bij sneeuw kunnen daken bezwijken door de druk van sneeuwhopen. Door de combinatie van harde wind en stuifsneeuw kan sneeuw onder de dakpannen waaien. Ook als smeltwater naar binnen loopt – bijvoorbeeld doordat dakgoten en afvoerpijpen het water niet snel genoeg kunnen afvoeren – kan dat tot grote waterschade leiden.

Hoe voorkom je sneeuw- en vorstschade?

Wat kun je doen om schade door sneeuw en vorst te beperken? Je kunt zelf een aantal maatregelen nemen om schade te voorkomen of te beperken. Bijvoorbeeld:

  • Veeg sneeuw van je dak. Veel sneeuw op je dak kan door het gewicht zorgen dat het dak inzakt of instort. Doe dit uiteraard alleen als dit veilig kan.
  • Zet de verwarming niet te laag als je je pand afsluit. Leidingen liggen vaak achter schotten, in een koof of zijn weggewerkt in (buiten)muren. Als er te weinig doorstroming is in de leidingen kunnen deze bevriezen en kapot springen met aanzienlijke waterschade als gevolg.
  • Sluit de buitenkraan af. Denk ook aan de leidingen en kranen in een niet geïsoleerde garage of werkruimte.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je kunt:

  • Een systeem laten installeren dat een alarm afgeeft wanneer het dak doorbuigt.
  • Een systeem laten aanleggen dat lekkage in vloeren en kelders detecteert.

Wat kun je doen bij water- of sneeuwschade aan je gebouw?

Lijd je waterschade? Probeer dit dan op onderstaande manieren te beperken.

  • Dreigt een dak te bezwijken? Probeer dan de sneeuw of het water te verwijderen. Of stut de draagconstructie; schakel als nodig een bouwbedrijf in. Dek bovendien kostbare bezittingen af voor het geval het misgaat.
  • Is een dak bezweken? Beoordeel dan in overleg met de brandweer of je je kostbare bezittingen veilig uit het pand kunt halen. Een reconditioneringsbedrijf kan ook voor opslag van je bezittingen zorgen.
  • Zijn je leidingen toch bevroren? Laat deze door een erkend loodgietersbedrijf ontdooien om te voorkomen dat ze kapot springen.
  • Zijn je leidingen gesprongen? Verwijder water dat uit een gesprongen leiding is gestroomd zo snel mogelijk. Schakel bij grote lekkages de brandweer in door 112 te bellen. Een ‘reconditioneringsbedrijf’ (ook wel ‘salvagebedrijf’ genoemd) kan je helpen de schade te beperken. Deze bedrijven hebben de kennis en apparatuur om gebouwen en goederen te drogen.

 

Sneeuw en vorst bij voertuigen

Ook het verkeer heeft flink te stellen onder sneeuw en vorst: deze omstandigheden vergroten namelijk het risico op ongelukken en schade. Hieronder geven wij je tips om dit soort ongemakken te voorkomen. 

Hoe voorkom je het doorscheuren van sterretjes?

Een sterretje of barstje in je autoruit: dat kan iedereen overkomen. Maar wist je dat deze beschadigingen bij vrieskou veel sneller kunnen doorscheuren? Glas en metaal koelen namelijk met verschillende snelheden af, waardoor de voorruit vervormt en het sterretje onder druk komt te staan. 

Maar hoe voorkom je het risico dat je autoruiten door sneeuw en vorst doorscheuren? Dat kan door: 

  • je autoverwarming geleidelijk aan te zetten
  • bij het krabben van je ruiten géén heet water te gebruiken
  • voorzichtig te werk te gaan bij het wegkrabben van ijs

Heb je een sterretje? Dan is het verstandig om deze te laten repareren. Reparatie van een sterretje is bij een Beperkt en Volledig Casco van een zakelijke autoverzekering namelijk gratis. Scheurt deze door? Dan kost het vervangen van je voorruit je je eigen risico. 

Is het monteren van winterbanden verstandig?

In Nederland is het gebruik van winterbanden niet verplicht. Bij vorst en sneeuw is dit wel aan te raden. Zowel voor je eigen veiligheid als dat van je medeweggebruikers. Met winterbanden ben je – de naam zegt het al – voorbereid op winters weer, zoals lage temperaturen, sneeuw en ijs. Voordelen zijn, onder andere: 

  • Een kortere remweg bij lagere temperaturen
  • Een kortere remweg bij sneeuw, ijs en ijzel
  • Een lager geluidsemissieniveau van de banden tijdens het rijden
  • Een lager brandstofverbruik

In het buitenland zijn winterbanden in sommige gevallen wel verplicht.

Hoe maak je je auto sneeuw- en ijsvrij? 

Ook tijdens de winterdagen gaan veel ondernemers met hun bedrijfswagen op pad. Zorg dat je je auto goed voorbereidt. Doe je dat niet? Dan ben je een gevaar op de weg en kun je een flinke boete krijgen. Enkele tips: 

  • Ga niet rijden met een dikke laag sneeuw op het dak
  • Maak je voorruit en voorste zijruiten volledig schoon

Geen zin in ongelukken? Lees dan ook onze blog met 6 tips om een aanrijding te voorkomen

Hoe voorkom je een bevroren handrem?

Deze tip heb je ongetwijfeld weleens voorbij zien komen: gebruik je handrem niet tijdens de vorst. De handremkabel kan namelijk bevriezen. Wij raden je daarom aan om bij winterse temperaturen je auto in de eerste versnelling te zetten. Dit advies geldt niet voor elektrische handremmen: deze systemen werken namelijk niet met kabels. 

Is je handrem onverhoopt toch bevroren? Geen paniek. Laat je auto dan stationair lopen: zo warmt deze op en kan de remkabel ontdooien. Na een poosje kun je de handrem weer gebruiken. 

Geschreven door

Ook interessant