Waterschade en lekkage bij vve’s loopt de spuigaten uit

Het aantal gevallen waterschade door lekkage bij verenigingen van eigenaren (vve’s) is de laatste tijd flink toegenomen. Vaak blijkt achterstallig onderhoud de oorzaak. Ellen van Thulden, schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, vertelt welke waterschades ze vaak tegenkomt en hoe u die kunt voorkomen.

Te hoge schadelast

Wij verzekeren veel vve’s, vooral die van grote appartementencomplexen. Wat ons opvalt, is het grote aantal waterschadeclaims; we krijgen er iedere week wel een paar binnen. Om deze schades te kunnen blijven vergoeden, hebben we onlangs het eigen risico moeten aanpassen. Dat doen we natuurlijk liever niet, maar anders moet de premie omhoog en daar zijn alle verzekerde vve’s de dupe van. Liever voorkomen we waterschade en daarmee eigen risico-uitgaven voor onze verzekerden. Daarom deel ik in dit blog graag een aantal tips die hierbij kunnen helpen.

 

Gerepareerd met tape

Laatst behandelde ik een waterschade in een appartementencomplex van vijf verdiepingen. Ik zag op de foto’s dat de afvoeren van alle keukens en badkamers waren aangesloten op een sterk verouderde standleiding. Die was nog van asbesthoudend materiaal, dus uit het jaar kruik. Op de bovenste verdieping was die standleiding blijkbaar al eerder gaan lekken en hadden de bewoners dat zelf ‘verholpen’ met tape. Ik  zag aan de verkleuring van de tape dat die scheur opnieuw is gaan lekken. Het gevolg: enorme lekkages bij alle woningen daaronder.

 

Zwaar beschadigde woningen

Het eerste wat ik denk als ik de foto’s van die woningen zie, is: Wat een ellende moeten die mensen hebben doorgemaakt! Sommige woningen waren zo zwaar beschadigd door het binnenstromende water dat de bewoners tijdelijk ergens anders moesten wonen. Het is natuurlijk heel vervelend voor hen dat ze het eigen risico moeten betalen, maar het is nog veel vervelender dat hun huis beschadigd is. Zeker als blijkt dat dit eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

 

Adviezen om waterschade te voorkomen

Normaal gesproken betalen we ook de reparaties, maar in dit geval vergoeden we alleen de schade die de kapotte standleiding had veroorzaakt. Dit was namelijk duidelijk het gevolg van achterstallig onderhoud. U kunt niet alle waterschade voorkomen, maar met een aantal eenvoudige middelen en maatregelen, kunt u wel veel ellende vóór zijn. Op basis van mijn ervaring met dit soort gevallen, kan ik u de volgende adviezen geven:

Vervang oude standleidingen

Gietijzeren of asbesthoudende standleidingen zijn vaak aangetast door tijd of chemische schoonmaakmiddelen. De kans op lekkage is dan groot. Kijk of u deze kunt laten vervangen.

Sluit een onderhoudscontract af

Schakel een professioneel en erkend installatiebedrijf in voor controle en onderhoud. Dat is door een vve makkelijker te regelen dan door een particuliere woningeigenaar. Bovendien kan een vve deze kosten op de begroting reserveren. Zo’n bedrijf controleert kit- en voegnaden en kan met camera’s alle leidingen inspecteren. Zo weet u op tijd of vervanging of reparatie nodig is.

Voorkom lekkende (knel)koppelingen

Lekkages komen ook vaak door onzorgvuldig aangedraaide of verouderde (knel)koppelingen. Die verbinden bijvoorbeeld een kraan, zwanenhals of radiator aan de waterleiding. Laat waar nodig die koppelingen aandraaien, vervangen of repareren.

Maak goten en regenpijpen vrij

Maak regelmatig de dakgoten, daken en balkons vrij van bladeren en takjes. Verstopte goten en regenpijpen zijn namelijk ook een belangrijke oorzaak van waterschade. Zeker met de tropische regenbuien die we tegenwoordig hebben.

Voorkom lekkage van de cv-installatie

Sluit na het bijvullen van de cv-ketel de kraan en verwijder de vulslang. Het is sowieso verstandiger om bijvullen over te laten aan de installateur. Gelukkig hebben de meeste vve’s een onderhoudscontract voor de cv-installatie.

Voorkom bevroren leidingen

Als leidingen bevriezen, kunnen ze scheuren of knappen. Ook knelkoppelingen kunnen stukvriezen. Dat kunt u voorkomen door
leidingen en kranen in onverwarmde ruimtes voor een vorstperiode af te tappen en de thermostaat niet lager te zetten dan 15 graden.

 

Doe het niet zelf

Tot slot: druk als vve uw leden op het hart dat ze vooral niet moeten gaan doe-het-zelven als het om afvoeren en waterleidingen gaat. Loodgieterswerk moet door loodgieters worden uitgevoerd. Het verhaal over de met tape gerepareerde en toch gescheurde standleiding benadrukt deze waarschuwing. Want als bewoners zelf lekkages proberen te verhelpen, zonder de nodige kennis van zaken, kan dat noodlottige gevolgen hebben voor u als vve. 

Ellen van Thulden

Schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant