Ga direct naar de inhoud

Waarom uw auto een alarm-certificaat nodig heeft

Autodiefstal komt helaas nog veel voor in Nederland. Vooral nieuwe leaseauto’s zijn een gewilde prooi. Gelukkig is er iets dat u kunt doen: een gecertificeerd alarmsysteem laten installeren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat auto’s met een alarm-certificaat 74% minder vaak gestolen worden. En dat 62% na een diefstal vaker wordt teruggevonden dan auto’s zonder. In dit artikel leest u hoe u het juiste certificaat voor uw (bedrijfs)auto regelt.

Gecertificeerd autoalarm steeds vaker verplicht

Door de positieve resultaten van auto’s met een gecertificeerd alarmsysteem stellen dit steeds vaker verplicht bij hun verzekeringen. Verzekeringsmaatschappijen stellen dan de eis dat uw (bedrijfs)auto moet zijn beveiligd door een deugdelijk beveiligingssysteem. Dit moet voorzien zijn van een Kiwa SCM-certificaat.

Wat is Kiwa SCM?

Kiwa SCM is een onafhankelijke certificeringsorganisatie. Ze werkt samen met instanties zoals Stichting VbV (Verzekeraarsbureau Voertuigcriminaliteit), de Nationale Politie, ANWB en BOVAG. Samen willen deze organisaties het aantal autodiefstallen van (en uit) voertuigen terugdringen. Ook willen ze meer gestolen voertuigen terugvinden. 

Alleen een Kiwa SCM-gecertificeerd inbouwstation mag goedgekeurde alarmsystemen inbouwen. Dat zijn er in Nederland ruim 3000. Na de goedkeuring krijgt u van het gecertificeerde inbouwbedrijf een autoalarm-certificaat.

Het afschrikkende effect van een Kiwa SCM-sticker

Als de inbouwer een beveiligingssysteem goedkeurt en certificeert, plakt hij de herkenbare Kiwa SCM/VbV-sticker op een raam van uw voertuig. Potentiële dieven weten dan dat uw auto een goedgekeurd alarmsysteem heeft. De kans dat zij uw auto stelen, is daardoor een stuk kleiner.

 

Is uw autoalarm al geregistreerd?

Er zijn twee soorten alarmsystemen: de af-fabriekssystemen en de after-marketsystemen. Een af-fabriekssysteem wordt al ingebouwd in de fabriek waar de auto gemaakt wordt. Een after-marketsysteem wordt achteraf ingebouwd. 

Voor beide situaties geldt: u krijgt pas een alarm-certificaat als een erkend inbouwbedrijf de werking van het systeem heeft gecontroleerd en goedgekeurd. En als het systeem is geregistreerd bij Kiwa SCM. 

Wilt u weten of uw autoalarm al is geregistreerd? En hoe lang het certificaat nog geldig is? Doe dan heel eenvoudig de kentekencheck op de website van Kiwa SCM
De geldigheidsduur van een autoalarm-certificaat voor personenauto’s en motoren is 36 maanden na afgifte. Hierna moet u het beveiligingssysteem elke 12 maanden laten keuren door een Kiwa SCM-erkend inbouwstation.
 

Beveiligingssystemen vs. opsporingssystemen

Alarmsystemen kunt u indelen in twee groepen. Ten eerste de ‘gewone’ beveiligingssystemen, ter voorkoming van diefstal.  De tweede groep zijn de opsporingssystemen, waarmee de auto na diefstal kan worden teruggevonden. Deze noemen we ook wel ‘voertuigvolgsystemen’.

Beveiligingssystemen: nieuwe klassenindeling vanaf 1 januari 2021

Beveiligingssystemen variëren van een klasse 1 (startonderbreker) tot een klasse 3: alarmsysteem met startonderbreker, omtrek-, ruimtelijke-en hellingshoekdetectie en optische signalering (lampen gaan knipperen). Een overzicht van de nieuwe klassenindeling vindt u op de website van Kiwa SCM.

Heeft uw auto keyless entry?

Auto’s met een keyless entry-systeem worden sneller gestolen, omdat inbrekers het signaal van uw sleutel kunnen uitlezen. Daarom is er vanaf 1 januari 2021 een nieuwe beveiligingsklasse: KE01. Dit is een aanvullende maatregel waardoor diefstal van uw auto moeilijker wordt.

Sommige auto’s hebben een af-fabriekssysteem met een KE01-waardering. 
Heeft uw auto geen goedgekeurd keyless entry-systeem? Dan heeft u een aanvullende Kiwa SCM KE01-maatregel nodig.

Tip: berg uw smart key op in een beschermhoes dat het signaal afschermt. Bent u klant bij ABN AMRO Schadeverzekeringen en heeft u daar een (bestel)autoverzekering afgesloten? Dan kunt u deze hoes gratis aanvragen. 

De voordelen van een voertuigvolgsysteem

Met een voertuigvolgsysteem is uw auto nog beter beveiligd dan met een beveiligingssysteem. Een voertuigvolgsysteem kan namelijk de locatie van een gestolen voertuig door aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC). De alarmcentrale heeft direct contact met de politie, zodat zij het voertuig kunnen aanhouden. 

Het heeft alleen zin om uw auto te beveiligen met een voertuigvolgsysteem, als deze is voorzien van een goedgekeurde startblokkering. Daarom krijgt u alleen een voertuigvolg-certificaat, als u ook een Kiwa SCM-goedgekeurde startblokkering of hoger heeft. 
Kortom: u moet dus eerst de basisbeveiliging laten certificeren voordat een voertuigvolgcertificaat kan worden aangemeld op uw auto.


Apart keuringsvoorschrift voor trucks en andere bedrijfsvoertuigen

De diefstalrisico’s voor een truck met lading zijn totaal anders dan voor een personenauto. Uw beveiligingsmaatregelen moeten dus zijn afgestemd op de te verwachten diefstalmethode. Om die reden is er voor de beveiliging van bedrijfsvoertuigen een apart keuringsvoorschrift gemaakt, met eigen klassen. Ook die vindt u op de website van Kiwa SCM.

Geschreven door

Ook interessant