Ga direct naar de inhoud

Het brandgevaar van werken met gas

Glasslang-brandgevaar.jpg

Als je werkt met gas, is veiligheid heel belangrijk. Als gasslangen uitdrogen, worden ze hard en broos. Hierdoor ontstaan scheuren. Dat is levensgevaarlijk, vooral als ze aan een gasfles met het zeer brandbare acetyleen zitten. In dit blog vertelt risicodeskundige Bob Kellerman hoe je de risico’s van brandbaar gas verkleint.

Vervang je gasslangen elke drie of vijf jaar

Tijdens mijn bedrijfsbezoeken kom ik regelmatig verouderde gasslangen tegen. Als deze uitdrogen, worden ze hard en broos en gaan ze scheuren. Dat is gevaarlijk, vooral als je een gasbrander gebruikt. Door de hoge druk op de slang kan het gas er namelijk via een scheurtje uitspuiten. 

Tegenwoordig staat er een datum op. Dat is de datum waarop de gasslang is gemaakt. Gebruik je de slangen buiten? Vervang ze dan eens in de drie jaar. Binnen verouderen ze minder snel: eens in de vijf jaar is meestal voldoende.

 

Adviezen bij het brandbare gas acetyleen

Acetyleen is een zeer licht ontvlambaar gas. Om te ontbranden is niet eens een open vlam of vonk nodig: een warm metaaloppervlak is al genoeg. 

  • Pas vooral op met lassen, slijpen en solderen. Zeker als de acetyleenfles in de buurt staat. 
  • Leg de gasflessen nooit plat op de grond, maar zet ze zoveel mogelijk rechtop. De maximale kantelhoek is 45 graden.
  • Een beschadigde of defecte manometer (drukmeter) moet regelmatig vervangen worden. Als de drukregelaars niet goed staan ingesteld, kan de vlam in de acetyleenfles slaan. 
  • Ontstaat er toch een brand of een acetyleen-explosie? Probeer de gasfles in de sloot te gooien of bel de brandweer. Die kan de fles dan met een waterstraal koelen.

Gebruik nooit acetyleengas zonder vlamdover

In garages en metaalbewerkingsbedrijven kom ik vaak acetyleen-sets tegen: een gasfles gevuld met acetyleen en een met zuurstof. De combinatie van acetyleen en zuurstof wordt gebruikt om mee te lassen (‘autogeen’), te snijden en te verwarmen. 

Op de gasfles met acetyleen is een vlamdover tussen de drukregelaar en de slang verplicht. Heb je echter een fles met een defecte of helemaal geen vlamdover? Dan heb je een bom in huis! Controleer in elk geval of de vlamdover zwart is. Dan weet je zeker dat hij al een keer is gebruikt en moet je hem voor het volgende gebruik vervangen.

Als je niet bekend bent met de noodzaak van een vlamdover, zou je eigenlijk helemaal niet met acetyleen moeten werken. Ik adviseer je daarom om de richtlijnen voor veilig werken met zuurstof en acetyleen door te nemen.

 

Laat je gasflessen elke tien jaar keuren

Om brand of ontploffing te voorkomen, moet je dus gasslangen regelmatig vervangen. En moeten gasflessen met acetyleen voorzien zijn van een goed werkende vlamdover. Voor de veiligheidheid moeten gasflessen elke tien jaar gekeurd worden. Deze maatregelen zijn een relatief kleine investering, waarmee je eenvoudig kunt voorkomen dat alles waar je zo hard voor gewerkt hebt, in vlammen opgaat.’

Brandgevaar in de keuken

Waar gekookt wordt, kan brand ontstaan. Zorg dus dat je voorbereid bent op de specifieke brandrisico’s in de keuken, zoals een frituurbrand of een brand in je bakdampafzuiging.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant