Ga direct naar de inhoud

Een frituurbrand blussen, hoe doe ik dat?

Frituur-cafetaria-gevaren.jpg

Frituurbranden zijn de nachtmerrie van iedere horecaondernemer. Binnen de kortste keren kan de brand via het afzuigkanaal overslaan naar het dak. Met een uitgebrand pand als gevolg. Toch blijken maar weinig koks te weten wat ze moeten doen als de vlam in de pan slaat. Wij vertellen daarom hoe u een frituurbrand blust.

Onbekendheid over handelen bij een frituurbrand

‘Ik merk dat er in de horeca veel onbekendheid is over wat je moet doen bij een frituurbrand. Zelfs een groot onderzoek naar de effectiviteit van blusdekens, heeft in de praktijk weinig verbeterd op het gebied van bewustzijn. Blusmiddelen zijn vaak wel in huis, maar waar ze precies liggen en hoe ze moeten worden gebruikt, weet niemand. Ik kom soms in zaken waar alleen een blusdeken verstopt ligt, ergens onderin een kast.’

De afzuigkap in uw zaak ziet er misschien van buitenaf brandschoon uit, maar daarachter kan een groot brandgevaar loeren: vetaanslag! 

Lees meer: Vetaanslag: een onderschat brandgevaar

 

Blusdekens zijn niet altijd effectief

Uit het onderzoek dat ik net noemde, blijkt ook dat blusdekens niet altijd even effectief zijn bij een keukenbrand. Want bij een bluspoging van een oliebrand vatten vier van de twaalf geteste blusdekens zelf vlam. Blusdekens zijn wel heel handig bij andere brandjes in de keuken.

 

Gebruik een speciale schuimblusser voor vetbrand

Naast oliebranden bestaan er ook vetbranden. Mijn advies daarvoor is om een vetbrandblusser (klasse F) in de keuken te hangen. Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig. Dan voorkomt u pas dat de brand opnieuw kan oplaaien. Blus nooit een vet- of oliebrand met gewoon blusschuim, want daar zit te veel vocht in. 

Nog erger is met water blussen! Water maakt een vetbrand alleen maar groter. Daarnaast leidt het vaak tot nare brandwonden door opspattend brandend vet. 

Weet u hoe u moet handelen bij brand? Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Lees meer: Weet u hoe u een brandblusser moet gebruiken?

 

Train het personeel regelmatig 

Om een lang verhaal kort te houden: zorg dat uw personeel de juiste blusmiddelen bij de hand heeft. En geef een training in het gebruik van kleine blusmiddelen, zodat ze weten welk middel ze wanneer in moeten zetten. Want als vet of olie gaat branden, moeten uw mensen het hoofd koel houden.

Zorgeloos ondernemen in de horeca?

Verzeker je horecazaak tegen de meest voorkomende risico's. Sluit vandaag nog een verzekeringspakket af!

Geschreven door

Ook interessant