Ga direct naar de inhoud

Brandgevaar: kortsluiting door omvormers

Kortsluiting brand.jpg

Sommige brandoorzaken liggen bepaald niet voor de hand. Neem nu 12-volts-apparaten die met een omvormer op het gewone, 230-volts-net zijn aangesloten. De temperatuur in deze omvormers kan zó hoog oplopen, dat je ze vooral niet buiten werktijd in het stopcontact moet laten zitten. Wim Potjes, senior schadebehandelaar van ABN AMRO Verzekeringen, licht dit brandgevaar toe.

Grote brandschade

‘Afgelopen zomer is een houtbewerkingsbedrijf door brand verloren gegaan. De werkplaats was compleet afgebrand. Het kantoorgedeelte aan de voorkant zag er van buiten nog best goed uit, maar binnen was de rook- en roetschade zo groot, dat ook daar niet meer gewerkt kon worden. Totale schade: ruim 4 miljoen euro.


Continuïteit niet verzekerd

Bij dit bedrijf stond het hoogseizoen voor de deur. Het was voor hen een geluk bij een ongeluk dat er door de crisis nog vrij veel bedrijfspanden leeg stonden en ze snel vervangende werkruimte konden vinden. De speciale machines waarmee ze werken, konden echter niet allemaal even snel worden bijbesteld. Zo zie je maar weer: je kunt alles verzekeren, maar dat wil nog niet zeggen dat je direct weer aan het werk kunt. Machinebreuk is vaak een groter probleem dan huisvesting. Dat kan ertoe leiden dat je niet op tijd kunt leveren en je klanten alsnog naar de concurrent gaan.


Omvormer als beruchte veroorzaker

Maar wat was nou de oorzaak van de brand? De inspecteur heeft de oorzaak kunnen achterhalen via de beelden van bewakingscamera’s. Daarop is vlak voor de brand duidelijk een lichtflits te zien. Deze bleek afkomstig van een omvormer die tussen een verbouwde autoradio en het stopcontact zat. Ikzelf heb nog niet eerder meegemaakt dat zo’n apparaat brand veroorzaakt, maar de onderzoeker vertelde me dat het gevaar vooral in de omvormer zit. Spanningsomvormers veroorzaken regelmatig brand!

Kortsluiting door hoge temperaturen

Spanningsomvormers zetten een spanning van 230 volt om naar een spanning van 12 volt. Daarmee kun je 12-volts-apparaten, die je normaal in de sigarettenaansteker van je auto gebruikt, elders gebruiken, zoals op het werk. Maar als je het apparaat verkeerd inbouwt of aansluit kan de temperatuur in de omvormer zelf of in de bedrading hoog oplopen. Zo kan er kortsluiting en vervolgens brand ontstaan.


Brand voorkomen: haal de omvormer uit het stopcontact

In deze situatie had niemand er bij stilgestaan dat de radio – of dus eigenlijk de omvormer om deze werkend te krijgen – een brandrisico was. Maar hoe vaker brand ontstaat door omvormers, hoe groter de kans dat verzekeraars ze gaan verbieden. Buiten dat adviseer ik iedereen om geen omvormers te gebruiken. En áls je dat dan toch doet, ze na werktijd uit het stopcontact te halen. Zo kunnen ze geen brand veroorzaken als er niemand in de buurt is om die te blussen.’

Geschreven door

Ook interessant