Ga direct naar de inhoud

Stormschade aan je bedrijf?

Brandstichting komt vaker voor dan u denkt

Brandstichting is regelmatig de oorzaak van een brand. Volgens de brandweerstatistieken wordt zelfs meer dan 60 procent van alle buitenbranden veroorzaakt door brandstichting. Hier leest u wat u zelf kunt doen om het risico op brandstichting te verkleinen.

De redenen voor brandstichting

Er zijn verschillende oorzaken en motieven voor brandstichting. Het kan gaan om opzettelijke brandstichting, bijvoorbeeld om een misdrijf te camoufleren of verzekeringsgeld op te strijken. Er kan een pyromaan aan het werk zijn: iemand met een ziekelijke neiging tot brandstichten.  Daarnaast kan brand het werk van vandalen zijn, van politieke tegenstanders, een boze klant of een pas ontslagen werknemer. Toch is in veel gevallen een ongeluk of onachtzaamheid – zoals een *weggegooide sigarettenpeuk of spelende kinderen – de oorzaak.

 

Er is meer schade bij opzettelijk brandstichten

In vergelijking een brand die onbedoeld ontstaat, levert opzettelijke brandstichting vaak meer schade op. Dat is zo, omdat:

  • de brandstichter benzine of andere brandversnellers gebruikt.
  • er op meerdere en/of kwetsbare punten brand wordt gesticht.
  • brandstichten vaak ’s nachts gebeurt, zodat deze niet zo snel wordt ontdekt.
  • de brandstichter brandbeperkende maatregelen, zoals branddeuren of een brandmeldinstallatie, zal proberen uit te schakelen.

 

Zorg dat er geen brandbare stoffen zijn

Als er opzet in het spel is, kunt u weinig doen om brandstichting te voorkomen. U kunt er in ieder geval voor zorgen dat er geen brandbare stoffen voor het grijpen liggen op het terrein rond een bedrijfsgebouw. Maak het brandstichters moeilijk door:

  • onbrandbare bouw- en isolatiematerialen te gebruiken.
  • afval op te slaan in rolcontainers die zijn afgesloten met een gehard stalen hangslot en die zijn verankerd op minimaal 5 meter uit de gevel – de containers mogen dus niet met de hand verplaatsbaar zijn.
  • pallets en andere brandbare materialen op een veilige afstand te plaatsen, minimaal 10 meter van de gevel (of luifel).

 

Wanneer is een brandmeldinstallatie nodig?

Eigenlijk altijd. Onze grootste tip: zorg ervoor dat uw gebouw beveiligd is met een brandmeldinstallatie. Met een inbraakmeldsysteem voorkomt u ook nog eens dat brandstichters ongemerkt naar binnen kunnen. Of dat inbrekers onopgemerkt in uw bedrijf slapen. Als inbrekers niet vinden wat ze zoeken of hun sporen willen uitwissen, stichten ze namelijk wel eens brand.

Wat ook helpt, is een hekwerk van minimaal 2 meter hoog om uw terrein heen. Voorzie dit bij voorkeur van prikkeldraad, om overklimmen te bemoeilijken. 

 

Een leegstaand bedrijfspand is een hoger risico

Als de brand wordt gesticht door een pyromaan, vandalen of spelende kinderen, vormt een bedrijfspand dat leeg staat een hoger risico dan een pand waar (overdag) mensen aanwezig zijn. Zorg daarom voor een ‘oppas’ in de vorm van beveiliging, een brandmeldinstallatie of tijdelijke bewoning. In sommige gevallen is een brandmeldinstallatie dan zelfs verplicht. 

Kijk voor meer brandoorzaken ook de checklist op checklistbrand.nl en check het zelf.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant