Ga direct naar de inhoud

Bliksemschade aan je bedrijf?

Camerabeveiliging op kantoor

Camerabeveiliging op kantoor.jpg

Met camerabeveiliging voorkom je indringers en diefstal op kantoor. Het garandeert een veilige werkplek en je hebt zicht op wat er zich op kantoor afspeelt. Nadim Masri, eigenaar van Camerabeveiliging B.V., bespreekt in dit artikel het nut van camera’s op kantoor: ‘Mocht het inbrekers toch lukken binnen te komen, kun je achteraf eenvoudig terugkijken wat er precies is gebeurd. Zo kunnen daders makkelijker worden geïdentificeerd en opgepakt.’

Een kantoor moet een veilige plek zijn waar iedereen zich thuis kan voelen. Camerabeveiliging kan hieraan bijdragen. Het is belangrijk dat er per kantoor een plan op maat wordt gemaakt. Iedere werkplek is namelijk anders en moet dus ook op een andere manier worden beveiligd.

 

Preventieve maatregel

Camerabeveiliging op kantoor kan voor verschillende problemen worden ingezet. Zo kan het inbraak en diefstal voorkomen. Wordt er toch ingebroken? Dan kun je precies achterhalen wat er is gebeurd. Denk aan de methode van inbraak en de identiteit van de dader.

Inbraak voorkomen

Inbrekers zijn vaak op zoek naar een plek waar ze weinig weerstand tegenkomen en ze gemakkelijk naar binnen kunnen dringen om buit te maken. Kantoorpanden op een afgelegen terrein of met een slechte beveiliging zijn al snel een ideaal doelwit. Wanneer je camerabeveiliging aanschaft, schrik je deze gelegenheidsdief af. Het valt namelijk op en je laat merken dat er altijd iemand meekijkt. Inbrekers weten: ze komen zomaar weg met een diefstal. 

Hierbij is het ontzettend belangrijk dat je duidelijk aangeeft dat er camerabeveiliging in je kantoor aanwezig is. Dit kun je doen met stickers en borden waarop je in een opvallende kleur beschrijft dat er cameratoezicht is. Zo weet je zeker dat inbrekers hiervan op de hoogte zijn; zij laten in de meeste gevallen jouw kantoor links liggen. 

Beelden van inbraak

Mochten inbrekers het risico toch hebben genomen om op je werkplek in te breken, zijn hier beelden van gemaakt. Zo kun je de gebeurtenis tot in de details terugkijken. Deze beelden kun je overgedragen aan de politie; daarmee help je ze de daders (nog) sneller op te sporen. 

 

Camerabeveiliging op kantoor

Op kantoor kan camerabeveiliging bijdragen aan het vergroten van de veiligheid en beveiliging van de werkomgeving. Er zijn verschillende oplossingen die kunnen worden toegepast, afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf. Enkele veelvoorkomende oplossingen zijn:

  • IP-camera's: Deze camera's maken gebruik van internetprotocollen om videobeelden op te nemen en op te slaan. Dit maakt het mogelijk om de beelden op afstand te bekijken en te beheren via een netwerk. IP-camera's zijn vaak flexibel en bieden veel mogelijkheden om ze met andere beveiligingssystemen te koppelen. 
  • Bewegingsdetectie: Dit systeem kan worden gekoppeld met camera's om automatisch te reageren op beweging in het gezichtsveld van de camera. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om ongeautoriseerde toegang tot bepaalde gebieden te detecteren en om alarmen te activeren wanneer er iets beweegt.
  • Nachtzicht: Nachtzichtcamera's maken het mogelijk om videobeelden op te nemen in situaties met weinig licht. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om beweging te detecteren op momenten dat er niemand op kantoor is (of zou moeten zijn).
  • Gezichtsherkenning: Dit systeem maakt gebruik van camera's om gezichten te herkennen en om te controleren of personen toegang hebben tot bepaalde gebieden. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

 

Privacywetgeving

Het is belangrijk om bij het installeren van camerabeveiliging op kantoor rekening te houden met de privacy van werknemers. Er moeten duidelijke richtlijnen worden opgesteld voor het gebruik van camera's en de opslag van videobeelden om te voorkomen dat de privacy van werknemers wordt geschonden.

De privacywetgeving is enorm belangrijk en we snappen dat niet alle regels bij je bekend zijn. Daarom delen we hieronder een aantal aandachtspunten. Want juist op kantoor is het ontzettend belangrijk dat er netjes aan de regels wordt voldaan. 

  1. Houd er rekening mee dat de camerabeveiliging alleen mag worden geïnstalleerd uit gerechtvaardigd belang: is een camera echt nodig? Daarnaast moet aannemelijk zijn dat de beveiliging niet op een andere manier te realiseren is.
  2. Je moet duidelijk aangeven dat er camerabeveiliging op kantoor aanwezig is, zodat iedereen hiervan af weet. Bezoekers en aanwezigen van het kantoor hebben namelijk het recht om te weten dat ze worden gefilmd en wat het doel van deze opnames is. 

Meer informatie: ‘Een camera ophangen bij je bedrijf: dit zijn de regels’ 

Zolang je transparant blijft tegenover je medewerkers en je aan de privacywetgeving houdt, zal alles vaak voldoen aan de wet- en regelgeving. 

 

Jaarlijkse controle

Het is tenslotte belangrijk, dat wanneer je eenmaal camera’s in je kantoor hebt hangen, je deze ieder jaar laat nalopen. Het is namelijk ontzettend zonde dat wanneer je camerabeveiliging op kantoor hebt geïnstalleerd, deze niet werkt op het moment dat er toch een inbraak of incident plaatsvindt. Helaas zien we dit heel vaak en dat is ontzettend jammer!

Camerabeveiliging BV adviseert je graag over de beste camerabeveiliging voor je werkplek, de installatie hiervan voor binnen en/of buiten en de regels rondom de privacywetgeving. 

Geschreven door

Ook interessant