Ga direct naar de inhoud

Checklist: is jouw bedrijf klaar voor de herfst?

Checklist herfst.jpg

Het wordt weer vroeg donker. Ideale omstandigheden voor inbrekers. En voor je het weet, daalt het kwik en moet je cv-installatie op volle toeren draaien. Is jouw bedrijf al ingericht op piekbelasting voor de feestdagen? Met deze checklist weet je binnen een paar minuten wat je nog moet doen om jouw bedrijf herfstklaar te maken.

1. Check: hoe inbraakgevoelig is jouw bedrijf?

Hoe langer het donker is, hoe langer inbrekers de tijd hebben om ongestoord hun slag te slaan. Maak het inbrekers moeilijk en check de beveiliging van je bedrijfspand. Maak een rondje over het buitenterrein en controleer dan vooral de buitenverlichting en het hang- en sluitwerk. Kijk ook of er geen beklimbare spullen onder een raam staan. Staan er struiken waar inbrekers zich achter kunnen verschuilen? En heb je een inbraakmeldsysteem? Kijk dan of er geen spinnenwebben voor de camera’s of detectoren zitten.

 

2. Laat installaties controleren

Je wil niet dat je personeel en klanten straks in de kou zitten – of in het donker. Daarom is nu het moment voor de jaarlijkse check-up van jouw cv-installatie. Bovendien: een goed werkende warmteinstallatie gaat efficiënter om met energie en bespaart je dus kosten. Kijk dan meteen even hoe lang het geleden is dat jouw elektra-installatie is gecontroleerd. Je wilt toch naast het risico op storing ook het brandgevaar door gebrekkige elektra minimaliseren? Als je installaties op orde zijn, voorkom je daarmee een hoop ellende tijdens de koude maanden.

 

3. Bereid je voor op extreme weersomstandigheden

Herfststormen, enorme hoeveelheden regen, sneeuw, hagel of ijs: slecht weer kan funest zijn voor de continuïteit van je bedrijf. Je cv is al op orde. Nu nog even checken of de dakgoten en de afwatering op het dak niet verstopt zijn. 

 

4. Piekbelasting? Ga NU op zoek naar extra personeel

Heb je een webshop of is je bedrijf op een andere manier seizoengevoelig? Wacht dan niet tot straks – net voor de feestdagen – het water je aan de lippen staat. Ga alvast op zoek naar goed tijdelijk personeel. Nu heb je nog tijd om hun ervaring en arbeidsverleden te screenen, zodat je straks niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Je kunt ook nu alvast op zoek gaan naar het uitzendbureau dat je daarbij het beste kan helpen.

 

5. Is je wagenpark klaar voor kou?

Echt heel koud is het al een tijd niet geweest in Nederland, maar er gaan geruchten over een strenge winter. Neem het zekere voor het onzekere en zorg dat je (bestel)auto’s op tijd zijn voorzien van winterbanden. Laat dan meteen even het oliepeil en de verwarming controleren. Kortom: laat een wintercheck doen. 

Heb je een elektrische auto? Houd er dan rekening mee dat je 10 tot 20 procent van de actieradius verliest; zorg er daarom voor dat er altijd een laadkabel in je auto ligt. Leg je deze er al in de herfst in? Dan ben je goed voorbereid op het moment dat het kwik plotseling naar beneden duikt. Oefen ook je gas geleidelijk los te laten; daarmee voorkom je glijpartijen bij gladheid. 

Meer weten over de risico's die ondernemers in de herfst lopen? Lees dan het artikel 'Welke risico’s loop je als ondernemer in de herfst?'

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant