Ga direct naar de inhoud

Een eigen bedrijf starten vanuit huis: wat moet u regelen?

Eigen bedrijf starten vanuit huis.jpeg

Nederland telt ongeveer 800.000 ondernemers met een bedrijf aan huis. Niet zo vreemd, want starten vanuit uw woning biedt voordelen. Om te voorkomen dat u voor verrassingen komt te staan, moet u bepaalde zaken regelen. In dit artikel sommen wij de belangrijkste voor u op. Ook vertellen ondernemers Kasper van de Weg en Merijn Leusink hoe zij het starten van een eigen bedrijf vanuit huis hebben ervaren.

Door de jaren heen is het aantal ondernemers dat vanuit huis een eigen bedrijf start flink gestegen. Zo laten gegevens van de KVK zien dat in 2011 ruim 652.000 zelfstandigen op hun eigen woonadres werkzaam waren. Negen jaar later zijn dit er 796.000; bijna 145.000 meer. Het beginnen van een eigen bedrijf vanuit huis is vooral populair door de vele voordelen die het biedt, zoals:  

  • Een hogere flexibiliteit
  • Een hogere productiviteit
  • Besparing op reistijd en -kosten
  • Besparing op huurkosten

 

Kasper en Merijn: een bedrijf aan huis

Het wiel hoeft u natuurlijk niet zelf uit te vinden; ook niet wanneer u vanuit huis een eigen bedrijf gaat starten. Ieder jaar gaan honderdduizenden ondernemers u voor, waaronder Kasper van de Weg (19) en Merijn Leusink (29). 

Kasper volgt de studie HBO E-commerce en heeft in mei 2021 een eigen bedrijf aan huis opgericht: Hyperfix. Hiermee biedt hij zijn diensten als webdesigner aan. ‘In de toekomst wil ik mijn klanten ook ondersteunen op het gebied van marketing.’ Merijn spreekt als adviseur zakelijk verzekeren veel (startende) ondernemers over hun risico’s. In 2021 is hij naast zijn baan gaan ondernemen. Met Anato verkoopt hij verschillende producten op Bol.com. ‘Mijn doel is producten aan te bieden die ergens anders ‘’te duur’’ verkocht worden. Deze bied ik vervolgens voor een goede prijs.’

 

Vanuit huis een eigen bedrijf starten: een checklist 

Een bedrijf aan huis biedt veel voordelen. Toch mag u dat niet zomaar doen: u moet zich aan regels, wetten en voorschriften houden. Hieronder leest u waar u rekening mee moet houden. 

Bestemmingsplan

Wanneer u van plan bent om vanuit huis een eigen bedrijf te starten, moet u eerst controleren of het bestemmingsplan van uw grond en/of woning dit toelaat. Dit kunt u doen door uw postcode in te voeren op Ruimtelijkeplannen.nl. Vaak heeft deze de bestemming ‘wonen’. Een bedrijf aan huis is zo’n geval vaak mogelijk, op voorwaarde dat deze geen overlast veroorzaakt. Het kan zijn dat u expliciet toestemming nodig heeft van de gemeente. 

Twijfelt u over het bestemmingsplan of is een eigen bedrijf starten vanuit huis volgens het plan niet mogelijk? Neem dan contact op met uw gemeente. 

Gaat u vanuit huis een eigen bedrijf beginnen? Zorg er dan voor dat omwonenden geen overlast ervaren van uw werkzaamheden. Lees u vooraf goed in of uw bedrijf binnen het bestemmingsplan van de gemeente past.

Hypotheek- of huurovereenkomst

Is uw woning niet (volledig) uw eigendom? Dan kan uw hypotheek- of huurovereenkomst een bepaling of voorwaarde bevatten, die het starten van een eigen bedrijf vanuit dat specifieke huis verbiedt. Het kan ook zijn dat u daar eerst toestemming voor moet vragen. Bespreek uw plannen daarom altijd met uw hypotheekverstrekker of uw verhuurder. Ook kunnen er beperkingen in de statuten van de VvE staan. Merijn voegt toe: ‘Wilt u vanuit huis een eigen bedrijf starten en huurt u de woning? Houd dan ook rekening met de eventuele gevolgen voor uw huurtoeslag.’

Vergunningen

Heeft u toestemming van uw gemeente om vanuit huis een eigen bedrijf te starten? Dan kan het voorkomen dat u vergunningen moet aanvragen. Dit doet u bij het omgevingsloket. Doe dit in ieder geval wanneer uw bedrijf het milieu belast, u uw woning wilt verbouwen of wanneer u een naam- of reclamebord aan de gevel wilt bevestigen. 

Belastingaangifte

Een bedrijf aan huis heeft ook gevolgen voor uw inkomstenbelasting. Zo kunt u in aanmerking komen voor kostenaftrek, wanneer u gebruik maakt van een zelfstandige werkruimte. Wanneer de woning uw eigendom is kan dit ook gevolgen hebben voor de belastingen, die u moet afdragen. De Belastingdienst kan u hier meer over vertellen. 

Vanuit huis een eigen bedrijf starten kan ook andere voordelen bieden: 

Bij de omzetbelasting kunt u ook de btw van goederen en diensten aftrekken. Let er daarbij wel op dat u deze middelen niet ook privé gebruikt.

Meer weten? Bekijk de video's van De Eerste Keer en ontdek hoe u belastingaangifte moet doen. 

 

Inschrijven bij de KVK

Eindelijk is het zover: u gaat vanuit huis starten met een eigen bedrijf. Dat betekent dat u zich moet inschrijven bij de KVK. ‘Stel uw inschrijving bij de KVK niet uit,’ adviseert Kasper: ‘Dit heb ik bij een eerder bedrijf wel gedaan. Toen liep ik tegen allerlei belemmeringen aan; bijvoorbeeld bij betalingen of het afsluiten van een zakelijke rekening.’

Wanneer u zich inschrijft komen uw gegevens in het KVK Handelsregister te staan. Omdat bij een bedrijf aan huis uw woonadres en vestigingsadres gelijk zijn, zal deze openbaar zijn. ‘U kunt eventueel een verzoek tot afschermen van uw adres indienen bij de KVK,’ geeft Merijn als tip: ‘Gebruik ook een ander emailadres en telefoonnummer om de nodige spam te voorkomen.’ 

Stel uw inschrijving bij de KVK niet uit. U loopt anders tegen allerlei belemmeringen aan; bijvoorbeeld bij betalingen of het afsluiten van een zakelijke rekening. Ook wanneer u vanuit huis een eigen bedrijf gaat beginnen.

Verzekeringen

Vanuit huis een eigen bedrijf starten brengt risico’s met zich mee. Denk aan: juridische conflicten, schade aan (eigendommen van) anderen of autoschade. Natuurlijk wilt u de gevolgen hiervan zoveel mogelijk beperken. Daarom sluiten veel ondernemers zakelijke verzekeringen af. Welke dit precies zijn verschilt per situatie. De kosten voor deze verzekeringen mag u van uw winst aftrekken. 

Starters kiezen vaak voor de volgende verzekeringen: 

Meer weten? Bekijk onze pagina met veelgekozen verzekeringen voor starters.

Voor mij is het grootste risico dat een product schade veroorzaakt bij mijn klant. Ik vind het belangrijk om hiervoor verzekerd te zijn: ik ben niet bereid om schades van tienduizenden euro’s te dragen.

De verzekeringen van Kasper en Merijn

Wie aan huis een eigen bedrijf wil starten, denkt misschien niet direct aan een zakelijke verzekering. Toch is dat wel verstandig: een inboedel- of opstalverzekering dekt namelijk géén schade aan bedrijfsmiddelen. Hoe hebben Kasper en Merijn dit aangepakt? 

‘Op dit moment heb ik geen zakelijke verzekeringen afgesloten. Hiermee loop ik eigenlijk een heel groot risico,’ realiseert Kasper zich: ‘Voor mijn werk zit ik in de systemen van mijn klanten. Onbewust een hele server leeghalen is zo gebeurd. Bij een volgende klant zal ik dit risico zeker verzekeren. Ook overweeg ik een verzekering voor mijn bedrijfselektronica.’ 

Merijn: ‘Voor mij is het grootste risico dat een product schade veroorzaakt bij mijn klant. Ik vind het belangrijk om hiervoor verzekerd te zijn: ik ben niet bereid om schades van tienduizenden euro’s te dragen.’ Hij heeft daarom een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven afgesloten. ‘Verder verwacht ik op een later moment mijn voorraad en juridische risico’s te verzekeren. Dit doe ik wanneer ik verder ben gegroeid.’

Verzekeringspakketten

Het uitzoeken van de juiste verzekeringen kan een hele klus zijn. Maar wanneer u vanuit huis een eigen bedrijf wilt starten, gaat u het liefst direct aan de slag. In zo’n geval kan een pakket goed van pas komen; bijvoorbeeld met verzekeringen voor zzp’ers óf verzekeringen voor webshops. Deze producten zijn volledig toegespitst op de risico’s en behoeften, die voor u relevant zijn.  

 

Een bedrijf aan huis: overige tips

Een eigen bedrijf starten – vanuit huis of ergens anders – brengt altijd onzekerheid met zich mee. Kasper en Merijn herkennen zich hierin. Kasper: ‘Klanten vinden leek mij een hele uitdaging, maar uiteindelijk ging het me redelijk makkelijk af.’ Merijn deelt een soortgelijk verhaal: ‘Ik was bang dat mijn producten niet verkochten en mijn investering zou mislukken. Had ik als kleine ondernemer wel plek tussen al die grote spelers? Wat mij hierin heeft geholpen is gewoon doen.’

Denk groot! Ook al start u vanuit huis een eigen bedrijf. Het feit dat u begint is een van de grootste stappen die u maakt. U kunt beter falen en leren dan het helemaal niet proberen. Stel altijd doelen voor uzelf om naartoe te werken en geniet van de ontwikkeling.

Als startende ondernemer met een bedrijf aan huis komt er veel op u af. Kasper raadt de webinars van de Belastingdienst aan: ‘Ik werd erop gewezen door de KVK, omdat ik nog wat vragen had. Ik vond ze erg leerzaam. In de webinar Goede Start leggen ze bijvoorbeeld veel uit over belastingaftrek, maar ook de reguliere webinars hebben me goed op weg geholpen.’

 

Meer inspiratie van ondernemers?

Bekijk onze afleveringen van de Startersstudio en ontdek tegen welke dilemma's andere ondernemers aanlopen. 

Geschreven door

Ook interessant