Ga direct naar de inhoud

Hoe houd je je medewerkers duurzaam inzetbaar?

Blije-mederwerkers-duurzaam-inzetbaar.jpg

Duurzame inzetbaarheid: een vaak voorkomende term. Maar wat zijn nu precies ‘duurzaam inzetbare medewerkers’? Hoe bevorder je als werkgever dat je medewerkers langer, in goede gezondheid en met plezier voor je blijven werken? In dit artikel geven we je uitleg en bruikbare tips voor de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers.

Waarom is duurzame inzetbaarheid nodig?

De pensioenleeftijd wordt steeds hoger. Tegelijkertijd vinden medewerkers het steeds belangrijker om met plezier naar hun werk te gaan. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat bevredigend werk hoger wordt gewaardeerd dan een auto van de zaak. Bovendien is het banenaanbod op de arbeidsmarkt zó groot, dat een medewerker die het niet meer naar zijn zin heeft, snel vertrokken is. Dat stelt werkgevers voor een grote uitdaging: hoe houd ik mijn personeel betrokken, langer fit en tevreden?

Duurzaamheid is overal

Tegenwoordig is bijna alles ‘duurzaam’. Letterlijk betekent duurzaam: ‘geschikt, bestemd om te duren, weinig vergankelijk’. Duurzaam inzetbaar betekent dus: ‘geschikt om lange tijd in te zetten.’ 

Die langere inzetbaarheid is één voordeel, maar er zijn er meer. Span je je als werkgever in om de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van je medewerkers te bevorderen? Dan plukt je medewerker én je bedrijf daar vaak al snel de vruchten van: meer werkplezier, minder ziekteverzuim, een hogere productiviteit en meer winst.

 

Hoe bevorder je duurzame inzetbaarheid voor je medewerkers?

Duurzame inzetbaarheid kun je op meerdere manieren stimuleren. Je medewerkers fit houden is maar één manier. Duurzame inzetbaarheid voor personeel gaat ook over:

  • Ontwikkeling: volgt een medewerker opleidingen of ontwikkelt hij zich op een andere manier in zijn vakgebied? Dan blijft hij langer inzetbaar. En blijft het werk langer leuk en uitdagend. Daarnaast behoudt hij, door te blijven leren, zijn concurrerende positie op de arbeidsmarkt. Positief bijeffect is dat de medewerker zich meer gewaardeerd voelt als hij de kans krijgt zich te ontwikkelen.
    Meer informatie vind je op onze themapagina: 'Leven lang leren'. 
  • Werkplezier: zelfstandig kunnen werken in een fijne werksfeer met aardige collega’s, is heel belangrijk voor het werkplezier. Bovendien vermindert een prettige werkomgeving stress. En verhoogt het de productiviteit.
    Meer informatie vind je op onze themapagina 'Werkplezier'
  • Betrokkenheid: uit onderzoek blijkt dat medewerkers die zich betrokken voelen bij de organisatie, met meer plezier naar het werk gaan. En daarnaast meer voldoening uit hun werk halen.
  • Een gezonde leefstijl: gezond eten en genoeg bewegen voorkomt verzuim en zorgt voor energieke medewerkers.
    Meer informatie vind je op onze themapagina 'Vitaliteit'
  • Fysieke belasting: op de juiste manier tillen en ander zwaar werk doen, zorgt ervoor dat de medewerker langer kan blijven werken. Zonder fysieke klachten of uitval.

 

Welke maatregelen kun je nemen?

Duurzame inzetbaarheid voor je personeel gaat eigenlijk over goed werkgeverschap. Daar kun je op allerlei manieren invulling aan geven. Veel maatregelen kosten geld, maar zijn een goede investering en vaak fiscaal aftrekbaar. Je kunt bijvoorbeeld:

  • een vastgesteld percentage van de werktijd uittrekken voor ontwikkeling.
  • diverse maatregelen nemen om overbelasting te voorkomen en de werksfeer te bevorderen.
  • je medewerkers stimuleren om te sporten. Bijvoorbeeld door een abonnement voor de sportschool aan te bieden.
  • je medewerkers regelmatig uitnodigen voor een inspraakbijeenkomst over belangrijke zaken. En hen ook laten meedenken over ontspanningsmogelijkheden en manieren om het werkklimaat te verbeteren.
  • een collectieve ziektekostenverzekering afsluiten voor je personeel. Die ook zaken als preventief medisch onderzoek en zorg in de privésfeer (mantelzorg) vergoedt. Als je laat weten dat er goed voor hen gezorgd wordt, bevorder je de duurzaamheid van je personeel

 

Wat staat duurzame inzetbaarheid in de weg?

Veel risico’s die veilig en gezond werken in de weg staan, ontdek je met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Informeer je medewerkers over die risico’s en preventiemaatregelen waar zij gebruik van kunnen maken. Zo verminder je het risico op overbelasting. Daarnaast kan je arboadviseur je helpen het duurzaamheidsbeleid vorm te geven. 

 

Heb oog voor je medewerkers

Het belangrijkste is, dat je oog en oor hebt voor iedere individuele medewerker. Toon interesse in hen. Er is namelijk onderzocht dat een bevlogen medewerker maar liefst 12 procent rendabeler is. Ga daarom geregeld met je medewerkers in gesprek. Bijvoorbeeld over zaken als ontwikkeling, de balans tussen werk en privé en een prettig werkklimaat. Zit de medewerker nog wel op de juiste plek? Hoe haalt hij meer voldoening uit zijn werk?

Interesse en betrokkenheid zijn sleutelwoorden voor de duurzaamheid van je personeel.

Niets doen aan duurzame inzetbaarheid: welke risico’s loop je?

Niet investeren in de duurzame inzetbaarheid van je personeel is geen optie. Dan is de kans namelijk groot dat je straks alleen nog oudere, vastgeroeste medewerkers overhoudt. Want de jongere medewerkers vinden het ergens anders prettiger. Het wordt bovendien steeds moeilijker om nieuw personeel te vinden, als je reputatie als werkgever steeds slechter wordt. 

Gaan je oudere medewerkers met pensioen en trek je geen nieuwe medewerkers aan? Dan heb je een groot personeelstekort. Dat leidt tot hogere werkdruk, meer verzuim en nog minder werkplezier. In die cirkel wil je niet terechtkomen!

 

De voordelen van duurzame inzetbaarheid 

Zorg je daarentegen voor een imago van een werkgever die investeert in zijn mensen? Dan heeft dat ontzettend veel voordelen.

  • Je bindt je medewerkers langer aan je, waardoor de kennis en expertise binnen het bedrijf blijft.
  • Het wordt makkelijker om nieuwe medewerkers te vinden.
  • Je haalt meer rendement uit arbeid door hogere motivatie en betrokkenheid.
  • Er is minder verzuim.
  • De kwaliteit van de dienstverlening of productie gaat omhoog.
  • En het belangrijkste: je hebt blijere medewerkers.

Met als extra bijkomstigheid: blijere medewerkers zorgen ook nog eens voor blijere klanten.

Geschreven door

Ook interessant