Ga direct naar de inhoud

Bliksemschade aan je bedrijf?

Is het voor jou voordeliger om eigenrisicodrager te worden?

Eigenrisicodrager worden.jpg

Werkgevers opgelet: voor je het weet is het 1 april of 1 oktober. Tot die datum kun je de Belastingdienst laten weten hoe je het arbeidsongeschiktheidsrisico van je werknemers wilt verzekeren: via het UWV of een verzekeraar. Adviseur inkomen Mathilde van Erven vertelt hoe ABN AMRO Verzekeringen jou kan helpen die knoop door te hakken – in jouw voordeel.

Arbeidsongeschiktheidsrisico: zelf dragen of via UWV?

Elk jaar kun je op twee momenten kiezen: verzeker ik mijn werknemers voor arbeidsongeschiktheid via het publieke stelsel (het UWV)? Of ga ik dat risico zelf dragen en sluit ik daar een (private) arbeidsongeschiktheidsverzekering voor af? Vooral voor grotere ondernemers, met een loonsom boven de 1,5 miljoen euro, kan het voordeliger uitpakken om eigenrisicodrager te worden.

Wanneer moet je die keuze maken?

Je kunt elk jaar op 1 januari en op 1 juli overstappen. Wil je overstappen? Dan moet je dat 13 weken voor het overstapmoment laten weten. Het keuzemoment is dus op 1 april (voorjaar) en 1 oktober (najaar). Wanneer je al verzekerd bent via het UWV en je maakt geen keuze, blijf je automatisch verzekerd via het UWV. 

Wat moet je weten om die keuze te maken?

Om te kunnen berekenen welke keuze voor jou het voordeligst uitpakt, moet je twee dingen weten:

  1. Wat zijn de premiebepalende factoren voor de WGA en de Ziektewet (ZW-flex)? In september maakt het UWV deze parameters en sectorpremies bekend.
  2. Welke WGA of Ziektewet-uitkeringen heeft het UWV moeten betalen voor jouw (ex-)werknemers in het voorgaande jaar? Je betaalt vaak je eigen schade of meer. Dus hoe meer langdurig zieke werknemers er zijn in je onderneming, hoe hoger je zogenoemde ‘gedifferentieerde premies Werkhervattingskas (Whk)’.

Wat betekent dat voor jou?

Als je overstapt naar een private verzekering en dus eigenrisicodrager wordt, komen de WGA- & ziektewetuitkeringen en re-integratiekosten van werknemers die volgend jaar ziek worden voor jouw rekening. Bestaande uitkeringen blijven achter bij het UWV; het UWV betaalt dus nog wél voor de werknemers die dan al een WGA- of ZW-uitkering krijgen. Met andere woorden: hoe meer arbeidsongeschikte werknemers je in dienst hebt (of had), hoe voordeliger het voor jou is om eigenrisicodrager te worden.

 

Hoe kunnen wij je helpen kiezen?

Er is één probleem: je krijgt pas begin december van de Belastingdienst te horen hoeveel WGA- en ZW-uitkeringen je worden ‘toegerekend’ en wat dat betekent voor je gedifferentieerde premies Wkh. Dus eigenlijk kun je pas een zorgvuldig afgewogen beslissing nemen als je die beschikking binnen hebt, maar dan is de deadline van 1 oktober al verstreken.

Wij kunnen je helpen. Als je ons de beschikking stuurt van vorig jaar, kunnen we je aan de hand van de nieuwe parameters en sectorpremies voorrekenen wat voor jou de voordeligste keuze is. Dat is in veel gevallen de moeite waard.

Zorg voor een financieel vangnet

Voorkom dat je zonder inkomsten komt te zitten bij een ongeluk, ziekte of burn-out. Sluit vandaag nog een AOV af.

Geschreven door

Ook interessant