Ga direct naar de inhoud

Prinsjesdag 2021: wat betekent dit voor u?

Corona. Een demissionair kabinet. Prinsjesdag 2021 verliep anders dan we gewend zijn, waaronder een sobere troonrede. Maar ook op deze derde dinsdag van september zijn de plannen voor het komende jaar gepresenteerd. Waar gaat de staat extra geld aan uitgeven? En waar vindt bezuiniging plaats? Wij nemen u mee in de rijksbegroting, die gisteren - Prinsjesdag 2021 - naar buiten is gebracht. Wat betekent de Miljoenennota in 2022 voor uw onderneming?

Demissionair: alleen urgente onderwerpen

Prinsjesdag 2021 was vrij uniek: in de troonrede sprak Koning Willem-Alexander de rijksbegroting van een ‘demissionair kabinet’ uit. Sinds de Tweede Kamerverkiezingen in maart is het niet gelukt om een nieuw kabinet te vormen. Dit heeft gevolgen voor de troonrede én de Miljoenennota voor 2022: 

Vanwege de demissionaire status doet het kabinet alleen gerichte investeringen op terreinen waar dat niet kan wachten.

De troonrede van Prinsjesdag 2021 (en de Miljoenennota van 2022) richtte zich daarom alleen op écht belangrijke zaken, zoals het klimaat, de rechtsstaat en de woningbouw. ‘Sommige onderwerpen zijn zo urgent, dat stilstand nu ons land onnodig op achterstand zou zetten.’ Namens het kabinet beloofde de koning dat op deze drie gebieden in 2022 extra stappen worden gezet. 

 

De belangrijkste plannen van Prinsjesdag 2021 

De troonrede van Prinsjesdag 2021 geeft ons een globaal inzicht in de rijksbegroting van volgend jaar. De Miljoenennota van 2022 wijdt hier verder over uit. Wat heeft het kabinet voor ons in petto en wat betekent dit voor u als ondernemer? De belangrijkste punten sommen wij voor u op. 

 

Subsidies voor duurzamere keuzes

Een van de grootste thema’s van Prinsjesdag 2021 is het klimaat. Niet verwonderlijk, want afgelopen zomer kwam het International Panel on Climate Change met zorgelijk nieuws: klimaatverandering verloopt sneller en is ernstiger dan eerder voorspeld. Ook in Nederland hebben wij daar dit jaar de gevolgen van gezien: 

Klimaatverandering kwam deze zomer dichtbij toen inwoners van Limburg in een paar dramatische dagen hun huizen en bedrijven na extreme regenval onder water zagen lopen.

De reactie van minister Wopke Hoekstra was in de Miljoenennota van Prinsjesdag 2021 duidelijk: dit klimaatprobleem vraagt om snelle actie. Want: hoe langer we wachten, hoe duurder de oplossingen worden. Daarom trekt het kabinet 6,8 miljard euro extra uit voor het subsidiëren van maatregelen, die het klimaatprobleem bestrijden. Dus bóvenop bestaande beleid. 

Subsidies voor verduurzaming

De koning noemde tijdens zijn troonrede op Prinsjesdag 2021 al een oplossing voor het probleem: het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. In de Miljoenennota voor 2022 valt dan ook te lezen dat het budget van de SDE++-subsidie wordt verhoogd. Bent u in 2022 met uw onderneming van plan om hernieuwbare energie te produceren of CO2-verminderende technieken toe te passen? Dan kunt u een aanvraag doen. Dus ook wanneer u zonnepanelen op uw bedrijfspand wilt plaatsen.

Let op: wij raden u aan uw verzekeraar in uw plannen te betrekken. Het plaatsen van zonnepanelen heeft namelijk gevolgen voor uw dekking. Speciaal voor ondernemers, die hun bedrijfspand willen verduurzamen hebben wij onze gebouwenverzekering met duurzaamheidsdekking ontwikkeld. 

Aanschaf van schone auto’s

Een tweede oplossing die Koning Willem-Alexander bij de troonrede van Prinsjesdag 2021 aanhaalde, was het ‘verder stimuleren van elektrisch rijden’. Het kabinet wil het maken van duurzamere keuzes makkelijker maken. Volgend jaar zal dan ook in het teken staan van subsidies voor schone auto’s, ook tweedehands. In de Miljoenennota 2022 – die in de namiddag van Prinsjesdag 2021 werd gedeeld – wordt vermeld dat ondernemers hiervoor gebruik kunnen maken van de SEBA-regeling. 

Stapt u volgend jaar over op een elektrische auto? Kijk dan welke zakelijke autoverzekering daar het best bij past. Ook ABN AMRO Verzekeringen beloont namelijk duurzame keuzes: bij ons krijgt u tijdelijk € 60,- cashback bij het afsluiten van een autoverzekering voor elektrische wagens. 

 

Fiscale vrijstelling voor thuiswerkkosten

Dat de wereld door corona verandert, is niet meer te ontkennen. Veel werknemers zijn thuis gaan werken en zullen dat – ook ná corona – deels blijven doen. Dit wordt het hybride werken genoemd. In de Miljoenennota 2022 die op Prinsjesdag 2021 is vrijgegeven is daarom verkondigd dat er een gerichte fiscale vrijstelling komt voor de vergoeding van thuiswerkkosten. Naar verwachting volgt het kabinet het advies van het Nibud op: € 2,- per werkdag. Tijdens Prinsjesdag 2021 werd wel duidelijk dat hier iets tegenover staat: de kosten van de gerichte vrijstelling voor reiskosten zullen dalen. 

 

Het Nationaal Groeifonds

De toekomst begint nu. Daarom heeft het kabinet in de Miljoenennota 2022 van Prinsjesdag 2021 laten weten dat ze gaan investeren in het Nationaal Groeifonds. Dat betekent dat er meer geld komt voor kennisontwikkeling, R&D, innovatie en infrastructuur. In het najaar worden de voorstellen voor de tweede investeringsronde beoordeeld. 

ABN AMRO logo

ABN AMRO Verzekeringen

    Meer voor

    Ook interessant