Ga direct naar de inhoud

Is uw stal brandveilig?

Stal brandveilig.jpg

Iedere boer, die ooit een stalbrand heeft meegemaakt, zal nog regelmatig last hebben van nachtmerries. Zeker wanneer het niet is gelukt om de dieren op tijd de stal uit te krijgen. ‘Die emotionele schade is met geen enkele verzekering te verhelpen. Daarom geef ik alle veehouders deze tip: vul de vragen van de Checklist Stalbranden in en u krijgt heel snel een overzicht van preventiemaatregelen die u kunt nemen’, aldus onze agrarisch verzekeringsadviseur.

Traumatische gebeurtenis

‘Een stalbrand waarbij dieren omkomen laat vaak een diepe indruk achter. Het is het ergste wat een veehouder mee kan maken. Neem nou een brand in een varkensstal: varkens zijn lastig naar buiten te jagen. Van het gegil en gekrijs ligt de varkenshouder nog jaren wakker. Koeien zijn iets sneller naar buiten te jagen, maar kunnen ook dan nog getraumatiseerd raken. Een melkveehouder vertelde me laatst dat zijn koeien – tien jaar na de stalbrand – nog volledig in paniek raken als ze rook ruiken.


Kortsluiting door gebrekkige elektra

Maar ook als er geen dieren overlijden is de schade groot. Een stalbrand legt een boerenbedrijf vaak helemaal plat. In het merendeel van de stalbranden blijkt kortsluiting door gebrekkige elektra de boosdoener. Zo bleek bij een melkveebedrijf dat de warmte in de meterkast tijdens het melken boven de 80 graden uitkwam. En dat terwijl de nieuwe stal pas twee jaar oud was. Ook komt het voor dat de elektrische installatie verstopt zit onder een laag spinnenwebben. Weinig mensen weten dat die uiterst brandbaar zijn.


Hoe werkt de Checklist Stalbranden?

De Checklist Stalbranden bestaat uit vragen die u beantwoordt met ja of nee. Houd hierbij uw huidige situatie in het achterhoofd. Het invullen kost een paar minuten. Via mail krijgt u vervolgens een lijstje verbeterpunten toegestuurd. Met deze tips kunt u het risico op stalbrand flink verkleinen.

De checklist is gemaakt op basis van de jarenlange ervaring van diverse agrarische verzekeraars. Ik heb de vragen zelf ingevuld met mijn schuur in gedachten. Daarna heb ik meteen de ragebol uit de kast gehaald.’

Jouw boerenbedrijf goed verzekerd

Sluit vandaag nog een verzekeringspakket voor agrarische bedrijven af

Geschreven door

Ook interessant