Ga direct naar de inhoud

Hoe draagt u bij aan werkgeluk?

Hoe-draag-jij-bij-aan-werkgeluk.jpg

We werken allang niet meer alleen om brood op de plank te krijgen. We willen vooral een baan die ons voldoening en verbinding geeft. Werkgeluk heeft u voor een groot deel zelf in de hand; een ander groot deel ligt bij de werkgever. Daarom is de laatste werkweek van september uitgeroepen tot de Week van het Werkgeluk, bedoeld om aandacht te vestigen op het belang van gelukkige werknemers. Simon Peereboom, adviseur inkomens- en zorgverzekeringen, vertelt hoe u als werknemer én als werkgever kunt bijdragen aan werkgeluk.

Hoe gelukkig zijn we?

‘Uit onderzoek blijkt dat slechts 34 procent van de Nederlanders gelukkig is op het werk. Dat kan beter, vooral als u bedenkt dat we het grootste deel van de dag aan werk besteden. Werk heeft dan ook een grote invloed op de rest van ons leven en dus op ons geluksgevoel. En als u gelukkig bent, gaat u met meer plezier naar uw werk. Dat is ook goed voor uw werkgever, want dan bent u productiever, meer betrokken en creatiever.

 

Wat maakt werkenden gelukkig?

Ben Tiggelaar schrijft in een artikel op nrc.nl "De vier pijlers van werkgeluk", dat werkgeluk vooral wordt bepaald door vier zaken:

  1. een hoger doel: doen waar u van houdt en in gelooft;
  2. betrokkenheid: emotionele betrokkenheid bij uw werk;
  3. veerkracht: om kunnen gaan met tegenvallers;
  4. vriendelijkheid tussen collega’s: respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar elkaar, complimenten geven, et cetera.

 

Hoe vergroot u uw werkgeluk als werknemer?

Als werknemer moet u dus vooral bij uzelf te rade gaan: zit ik wel op de juiste plek? Geeft wat ik doe me genoeg voldoening? Als het antwoord ‘nee’ is, kunt u daarover in gesprek gaan met uw leidinggevende. Want ook uw manager wil graag dat u met plezier naar uw werk gaat. Tegen niet goed kunnen omgaan met tegenvallers, blijkt mindfulness een goede remedie. Deze meditatietechniek leert u om met meer aandacht bij uw huidige activiteiten te zijn en vergroot uw persoonlijke veerkracht.

En als de band met uw collega’s beter kan, kunt u dat het beste aangeven bij uw leidinggevende. Die moet dan actie ondernemen om die band te helpen verbeteren, bijvoorbeeld door de teamsamenstelling te wijzigen en/of teambuildingsactiviteiten te organiseren. Bij conflicten kan uw leidinggevende gesprekken inplannen, eventueel onder begeleiding van een coach/mediator.

 

Hoe bevordert u werkgeluk als werkgever?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor het welzijn van uw werknemers, dus ook voor hun werkgeluk. Daar heeft u zelf ook baat bij, want gelukkige werknemers zijn productievere werknemers. Daar kunt u op verschillende manieren aan bijdragen. Om er een paar te noemen:

  • ontwikkelmogelijkheden bieden;
  • zorgen dat uw werknemers zelfstandig kunnen werken in een prettige werksfeer;
  • uw werknemers betrekken bij de organisatie;
  • bijdragen aan een gezonde leefstijl.

Welke maatregelen u kunt nemen om het werkgeluk van uw werknemers te vergroten, kunt u lezen in het risicoartikel Hoe houdt u uw medewerkers duurzaam inzetbaar?

Voorkom een ongezonde werkdruk

Verder is voorkomen dat uw werknemers onder een te hoge werkdruk werken heel belangrijk voor hun werkgeluk. Een hoge werkdruk kan tijdelijk een hogere productie opleveren, maar kost op lange termijn meer dan dat het opbrengt. Het kan leiden tot ernstige psychische en/of fysieke gezondheidsklachten. In het risicoartikel Hoe voorkomt u een ongezonde werkdruk? bieden we tips om deze risico’s te verminderen.

 

Hoe zorgt u samen voor meer werkgeluk?

Het allerbelangrijkste, is een goede communicatie tussen werkgever en werknemer. Dat betekent dat u als werkgever regelmatig in gesprek moet gaan met uw werknemers of zorgen dat hun leidinggevende dat doet. Alleen zo komt u erachter wat uw werknemers gelukkig maakt. Als werknemer moet u niet bang zijn om uw wensen kenbaar te maken. Niemand schiet er iets mee op als u ongelukkig aan het werk bent en vindt dat u dat lijdzaam moet verdragen. Uiteindelijk kan dat zelfs tot uitval leiden.

Daarnaast zijn er verschillende extra secundaire arbeidsvoorwaarden die de werkgever voor u kan regelen, waarmee u vitaal en met plezier aan het werk kunt blijven. 

Hoe duurzaam is uw personeelsbeleid?

Ontdek hoe uw bedrijf ervoor staat

pr-abnamro

Simon Peereboom

Adviseur inkomen bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant