Ga direct naar de inhoud

"Zie andere ondernemers niet als concurrent, maar kijk welke kennis u kunt delen"

Vriezon_Zonnepaneel.jpg

Jan Slager is directeur-eigenaar van Tautus Installatie een bedrijf dat zonnepanelen installeert. Hij liet zich door de crisis niet uit het veld slaan en bleef oog houden voor de mogelijkheden. Zo benutte hij de tijd en de kans om zijn medewerkers duurzamer inzetbaar te maken en zocht hij verbinding met andere ondernemers.

‘Het virus legde vorig jaar januari een groot deel van de Chinese economie plat, waardoor de toelevering van zonnepanelen en omvormers in een klap stilviel,’ vertelt Jan. ‘Half april begon de toelevering weer op gang te komen, maar mochten we niet aan de slag. De woningbouwcoöperaties wilden geen mensen in huis aan het werk; alleen nieuwbouwprojecten konden doorgaan. Daardoor moest ik de helft van mijn mensen 5 maanden op de bank houden. Ondanks de overheidssteun, moest Tautus noodgedwongen inkrimpen van 26 naar 15 man.’

 

Toekomstgericht ondernemen

Jan wilde zijn overgebleven personeel zo duurzaam mogelijk aan de slag houden. ‘Daarom hebben we de tijd dat we niet konden werken goed besteed aan bijscholing. Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche, biedt mogelijkheden en subsidie voor persoonlijke ontwikkeling. Een deel van de medewerkers heeft daarmee zijn BE-rijbewijs gehaald, zodat zij nu ook in een busje met aanhanger kunnen rijden. Anderen zijn aan de slag gegaan met hun diploma elektrotechniek. Mijn medewerkers zijn hierdoor nu breder inzetbaar.’

 

Uitstekende match

Jan is vorig jaar ook op zoek gegaan naar verbinding met andere ondernemers in de installatiebranche. ‘Die lopen immers tegen dezelfde problemen aan. We hadden al eens installatieklussen gedaan voor Vriezon. Zij huurden regelmatig zzp’ers in om zonnepanelen te installeren. Wij leveren zelf niet, maar hebben gecertificeerde installateurs in huis. We vullen elkaar dus goed aan. Om huisvestingskosten te drukken, zij wij bij hen ingetrokken. We blijken zo’n goede match, dat we nu bezig zijn te fuseren.’

 

Kosten besparen

Vorig jaar was voor beide bedrijven een heel moeilijk jaar. Jan: ‘Gelukkig zijn we blijven kijken waar kansen lagen. Nu blijkt dat we elkaar goed versterken.’ Beide bedrijven gaan samen verder onder de naam Vriezon. ‘Ook dat scheelt een hoop kosten. We hoeven geen nieuwe website, logo en werkkleding te laten maken. Momenteel zijn we druk bezig om alle administratie, contracten en communicatiekanalen aan te passen. Op 1 april is de fusie officieel.’

"Alleen gaat u misschien sneller, maar samen staat u sterker"

Binnen werken mag weer

Na een moeizame start van 2021, staan er nu weer veel nieuwe projecten in de planning van Vriezon. ‘De corporaties hebben inmiddels een coronaprotocol opgesteld waarmee we weer binnen aan de slag kunnen,’ vertelt Jan. ‘Dat houdt onder andere in dat we met maximaal één persoon binnen aan het werk mogen, op gepaste afstand van de bewoners. Verder lunchen we gescheiden en ontsmetten we regelmatig onze handen en gereedschap. Dankzij dit protocol kunnen we half maart aan de slag met een groot project: we gaan zonnepanelen leggen op 1200 bestaande woningen.’

 

Kennisdelen

Jan drukt andere ondernemers op het hart om elkaar in deze tijd niet in eerste instantie als concurrent te zien. ‘Zoek elkaar op en kijk welke kennis en praktische oplossingen u kunt delen. Zoals het protocol en het opleidingsfonds: dat soort dingen moet u maar net weten. Ga gewoon een keer koffiedrinken samen. Het hoeft niet per se iets op te leveren, maar het kan wel. In ons geval zelfs een fusie. Alleen gaat u misschien sneller, maar samen staat u sterker. En dus weerbaarder in moeilijke tijden.’

Heeft u als ondernemer kansen gegrepen?

Deel uw verhaal met ons en inspireer andere ondernemers. Wij zijn benieuwd!

pr-abnamro

ABN AMRO Verzekeringen

    Meer voor

    Ook interessant