Ga direct naar de inhoud

Help, ik heb ruitschade. Wat nu?

Ruitschade.jpg

Een vervelende verrassing op de vroege morgen: uw autoruit is ingeslagen! Wat nu? Wie moet u bellen? Mag u nog rijden? Hoe zorgt u voor een snel herstel? Bent u verzekerd voor deze ruitschade aan uw auto? En wat krijgt u terug van de herstelkosten bij zakelijk gebruik van de auto? Dick Visser, schadebehandelaar Verkeer & Transport bij ABN AMRO Verzekeringen, legt het glashelder uit.

Wanneer is ruitschade verzekerd?

‘Bij alleen een WA-autoverzekering is ruitschade nooit gedekt,’ legt Dick uit. ‘Hiermee bent u alleen verzekerd voor schade waar u aansprakelijk voor wordt gesteld door anderen. U bent wel verzekerd tegen ruitschade als u een WA beperkt casco-autoverzekering (ook wel ‘WA plus’ genoemd) of een WA volledig casco-autoverzekering (ook bekend als een ‘all risk verzekering') heeft afgesloten. 

Bovendien moet het om ‘pure’ ruitschade gaan. Dus niet om bijkomende ruitschade na een botsing bijvoorbeeld. Pure ruitschade wordt vooral veroorzaakt door inbraak of door een steentje tegen de voorruit. ‘Glasschade’ is weer een heel ander verhaal: dat is de schade aan ramen in een gebouw.’ 

 

Meest voorkomende oorzaken ruitschade

Volgens Dick is steenslag (‘een uit het asfalt of van een vrachtwagen loskomend steentje’) met stip oorzaak nummer één van ruitschade. ‘Steentjes veroorzaken bijna 90 procent van alle ruitschade. Dat kan een sterretje zijn, maar soms ook een flinke scheur.

Daarnaast horen we vaak van klanten dat ze ’s morgens bij hun auto aankomen om naar het werk te gaan en een kapotte ruit aantreffen. Dat zijn heel vervelende verrassingen, zeker als de klant naar en afspraak moet. De oorzaak is meestal inbraak, diefstal of vandalisme. In een enkel geval springt de ruit spontaan. Dat laatste gebeurt overigens heel zelden en vooral bij oude auto’s. Met een all risk verzekering weet u zeker dat u goed verzekerd bent tegen al deze soorten autoruitschade.’

 

Een ingeslagen ruit: zo gebeurd

Vroeger waren autoradio’s een geliefd doelwit van dieven. Dick: ‘In de tijd dat autoradio’s nog uitneembaar waren, werden die heel dikwijls gestolen. Nu zien we bijna nooit meer dat een autoruit wordt ingetikt voor een audiosysteem. Het navigatiesysteem is nog wel populair bij dieven.

Bij luxere automerken demonteren criminelen het dashboard, het stuur en de airbags. Dat zijn vaak professionelere dieven, die vrij eenvoudig het portier kunnen openmaken en dus geen ruit hoeven in te slaan. Dieven slaan nog wel regelmatig een zijruit in als ze waardevolle spullen zien liggen. Om diefstal te voorkomen moet u die dus nooit in het zicht laten liggen.’

 

Hoe weet u of u verzekerd bent voor ruitschade?

Of en hoe u verzekerd bent voor ruitschade, kunt u in de polis van uw zakelijke autoverzekering vinden. In de polisvoorwaarden staan welke kosten u vergoed krijgt. 

 

Wat wordt vergoed bij ruitschade?

Voor ieder soort autoverzekering geldt dat de dekking verschilt per verzekeraar. Dick: ‘Wanneer u minimaal beperkt casco verzekerd bent, valt een sterretje, een scheur en een ingeslagen ruit bij de meeste autoverzekeraars onder de dekking. Daarbij hoeft u niet bij uw verzekeraar aan te tonen hoe de ruitschade is ontstaan. Vanzelfsprekend is opzet uitgesloten van dekking, maar geen enkel weldenkende klant gaat zijn eigen ruiten inslaan.’ 

Reiniging en vervangend vervoer

De ruitreparateur verwijdert de glasresten: ook die reinigingskosten zijn verzekerd. ABN AMRO Verzekeringen dekt ook krassen in de lak wanneer die het gevolg zijn van de ruitschade. Vervangend vervoer bij ruitschade wordt door de meeste verzekeraars niet vergoed. Wel bieden sommige herstelbedrijven gratis vervangend vervoer.’

 

Wat wordt niet vergoed bij ruitschade?

Let erop dat wanneer u zakelijk rijdt, de btw over de reparatie waarschijnlijk niet is meeverzekerd. Die moet u dan zelf betalen aan de hersteller, maar kunt u later verrekenen met De Belastingdienst. Daarnaast hanteren de meeste verzekeraars een eigen risico; ook die moet u zelf betalen. 

Dick waarschuwt: ‘Autoruitherstelbedrijven wekken in hun reclames de indruk dat u in alle gevallen de reparatiekosten vergoed krijgt. Maar dat is nog maar de vraag. U moet daar namelijk wel voor verzekerd zijn, met minimaal een WA beperkt casco (WA Plus) verzekering. Houd er daarnaast rekening mee dat verzekeraars dikwijls verplichten naar een aangesloten herstelbedrijf te gaan; dat is niet altijd het bedrijf dat adverteert.’ 

 

Heeft ruitschade invloed op schadevrije jaren?

Ook de gevolgen voor uw no-claim verschilt per verzekering. ABN AMRO Verzekeringen brengt geen jaren in mindering op uw schadevrije jaren. De eventuele invloed op uw no-claim kunt u vinden in de polisvoorwaarden. 

 

Ruitschade aan uw auto, wat nu?

Wanneer u een sterretje, een flinke barst of een ingeslagen ruit heeft, meldt u dat bij uw autoverzekeraar. ‘Wij verwijzen onze klanten na melding naar Schadegarant: daar zijn uitsluitend kwalitatief goede herstelbedrijven bij aangesloten, die eerlijke tarieven hanteren.

Wij betalen de herstelkosten rechtstreeks aan de schadehersteller, zodat klanten die niet hoeven voor te schieten. Bovendien krijgen ze korting op het eigen risico. Bij een sterretje betalen klanten zelfs helemaal geen eigen risico. Ze moeten dan natuurlijk wel verzekerd zijn voor ruitschade. 

Ruit laten herstellen of vervangen

Als een ruit hersteld of vervangen moet worden, kan de klant via de website van Schadegarant zelf een herstelbedrijf in de buurt vinden en een afspraak maken. Omdat er niet alleen glasherstelbedrijven zijn aangesloten, maar ook andere garages, is er altijd een herstelbedrijf in de buurt. Bij sommige kunt u wachten terwijl de autoruit gerepareerd of vervangen wordt. Neem uw (digitale) groene kaart mee, zodat de garage direct kan zien hoe u verzekerd bent. U krijgt een factuur voor het eigen risico en - wanneer de btw niet is meeverzekerd - voor de btw.’

Wat doet u bij noodschade?

Is de ruitschade zo ernstig dat u niet meer veilig over de openbare weg kunt rijden? U kunt dan door een herstelbedrijf een noodruit laten plaatsen. De meeste herstelbedrijven hebben op hun website een speciaal noodnummer voor schades buiten reguliere openingstijden. 

Waar meldt u ruitschade?

Klanten van ABN AMRO Verzekeringen hoeven ruitschade niet per se te melden. Dick: ‘Op de groene kaart staat wat u moet doen bij ruitschade. Wanneer de schade is veroorzaakt door een ander, willen we dat natuurlijk wel graag weten. In dat geval gaan we schade proberen te verhalen. Bij inbraak doet u aangifte bij de politie. Vandalisme melden is ook verstandig: als het vaker voorkomt in een wijk, vergroot u daarmee de kans dat de politie actie onderneemt.’ 

 

Wat kost een voorruit vervangen zonder verzekering?

Een nieuwe ruit kan vrij prijzig zijn. De kosten zijn sterk afhankelijk van het merk en het type van het voertuig en van de eventuele extra’s, zoals getint glas, verwarming, antenne of sensoren in de ruit. Ze variëren van een paar honderd tot ruim duizend euro.

 

Mag u doorrijden met ruitschade?

‘Met een kapotte zijruit mag u wel rijden, maar dan moet u wel eerst alle glasresten uit de sponning en de auto verwijderen,’ waarschuwt Dick. ‘Bedenk wel dat het zonder ruit niet prettig rijden is op de snelweg. Soms heeft het herstelbedrijf een zij- of achterruit niet op voorraad en krijgt u een noodruit van plexiglas. Ook daar mag u mee rijden. Als uw voorruit stuk is, krijgt u geen noodruit. 

Mag u doorrijden met een sterretje of scheur in uw voorruit?

Ook een klein sterretje kunt u het beste zo snel mogelijk laten repareren, om erger en daarmee hogere kosten te voorkomen. Wanneer er vocht in komt en het gaat vriezen, zet het water uit en wordt het sterretje een grote scheur. Dick: ‘Een sterretje is nog te repareren, een scheur niet meer: dan moet de gehele ruit vervangen worden. Een sterretje laten repareren kost dus minder moeit en scheelt dus geld: vaak tientallen euro's. Ga er dus niet mee doorrijden. 

Met een klein scheurtje in de hoek hoeft u niet meteen naar de garage, wel als die in uw zichtveld zit. Bovendien: wanneer een sterretje of scheur in het zichtveld zit, komt de auto hoogstwaarschijnlijk niet door de apk.’ 

Dick Visser

Dick Visser

Schadebehandelaar Verkeer & Transport bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant