Ga direct naar de inhoud

Stormschade aan je bedrijf?

Zonder ellende de energietransitie door

Energietransitie.jpg

De energietransitie en verduurzaming vragen om grote stappen, zoals het invoeren van schone energiebronnen en batterijopslag. Deze stappen brengen ook problemen met zich mee, waardoor de betrouwbaarheid van de energielevering in gevaar kan komen. Dat kan weer leiden tot hoge kosten en organisatorische problemen. Jorlan Peeters, Managing Director bij HyTEPS, vertelt jou over de risico’s en geeft tips voor een gezonde energietransitie.

Ben je van plan om hernieuwbare energiebronnen en batterijopslag op grote schaal in te zetten? Dan kun je te maken krijgen met verstoringen van de spanning of stroom in elektrische installaties. Hernieuwbare bronnen zoals zonne- en windenergie zijn namelijk afhankelijk van weersomstandigheden. Dat zorgt voor onvoorspelbare schommelingen in het aanbod. Een mismatch tussen energievraag en -aanbod kan dan leiden tot ‘verstoppingen’ (congestie) op het elektrische net. In gebieden met veel windenergie kan een snelle wisseling in windkracht er bijvoorbeeld toe leiden dat lampen in huishoudens merkbaar gaan flikkeren. Dit kan vooral storend zijn bij gevoelige apparatuur zoals LED-verlichting.

 

Risico’s van onstabiele stroomvoorziening

De toenemende vraag naar stroom en het grootschalig gebruik van elektrische voertuigen kunnen het elektriciteitsnet overbelasten; vooral tijdens piekuren. De infrastructuur kan vaak niet snel genoeg worden aangepast om de extra belasting te dragen. Een groot risico, want onstabiele stroomvoorziening kan leiden tot verstoorde productieprocessen, schade aan apparatuur, bedrijfsstilstand en inkomstenverlies. Apparatuur die wordt blootgesteld aan slechte stroomkwaliteit gaat eerder stuk, wat leidt tot hogere operationele kosten. Overbelasting van het elektriciteitsnet kan ook brandrisico's verhogen. Daarnaast kunnen ook kritieke diensten in de problemen komen: een storing kan leiden tot verlies van mobiele of internetdiensten. Dat kan de communicatie van hulpdiensten verstoren. Storingen kunnen tenslotte ook het financiële systeem ontwrichten, wat weer kan leiden tot economische schade.

Het is dus belangrijk om risico’s goed te beoordelen en strategieën te ontwikkelen om al deze tegen te gaan. Monitoring- en analysetools kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en aanpakken van problemen. Daarnaast kun je met preventieve maatregelen de kans op schade en operationele verstoringen verkleinen.

 

Tips voor ondernemers 

Wil je de risico’s van onstabiele stroomvoorziening voorkomen en jouw energietransitie in goede banen leiden? Hieronder deel ik een paar tips. 

Tip 1: Vergroot je flexibiliteit 

Door smartgridtechnologieën te implementeren kun je de flexibiliteit en veerkracht in het netwerk vergroten. Een smartgrid maakt opwekking, distributie, en verbruik van elektriciteit efficiënter en betrouwbaarder door de inzet van digitale technologieën, automatisering en data-analyse.

Tip 2: Bescherm je tegen onbalans 

Je kunt ook energieopslagsystemen gebruiken om vraag en aanbod beter in balans te houden. Daarnaast kun je met spanningsstabilisatoren de netspanning constant houden en apparatuur beschermen tegen fluctuaties in het elektriciteitsnet. Ook kun je bijvoorbeeld harmonische filters gebruiken om oververhitte kabels, inefficiënt energieverbruik en storingen in apparatuur te voorkomen. Deze risico’s kunnen ontstaan door onder andere elektronische voedingen, frequentieregelaars van motoren of opladers van elektrische voertuigen.

Tip 3: Voer datasimulaties uit

Om te bepalen welke oplossingen in jouw situatie het meest effectief zijn, is het belangrijk om eerst de hele installatie te monitoren door op strategische plekken meetapparatuur te plaatsen. Vervolgens kun je op basis van actuele, accurate datasimulaties uitvoeren. Met deze simulaties kun je de verschillende onderdelen van het netwerk (zoals kabels, transformatoren, en belastingen) testen en waar nodig vervangen om energieverliezen te minimaliseren.

Tip 4: Investeer in periodiek onderhoud

Door regelmatig preventief onderhoud aan alle elektrische installaties en infrastructuur uit de voeren verklein je ook de kans op storingen en defecten. Zorg er in elk geval voor dat je voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving en overweeg certificeringen op het gebied van energiebeheer en Power Quality. 

Kortom: door slim om te gaan met DATA, opslag, simulaties, onderhoud en verzekeringsrisico's proactief te beheren, kun je effectief omgaan met de uitdagingen en kansen die de energietransitie biedt. Met deze maatregelen kun je niet alleen de betrouwbaarheid van jouw energievoorziening waarborgen, maar ook bijdragen aan een succesvolle en duurzame energietransitie. 

Wil je verduurzamen?

De gebouwenverzekering met duurzaamheidsdekking biedt 10% extra investeringsruimte

Geschreven door

Ook interessant

CSRD en het MKB

  • verduurzaming
  • wetgeving