Ga direct naar de inhoud

Inflatie en onder­verzekering

Onderverzekering (1).jpg

Het is u vast niet ontgaan: alles is duurder. Energieprijzen, grondstofprijzen, arbeidskosten: ze zijn flink omhoog gegaan. De inflatie kan ook invloed hebben op de verzekerde bedragen. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer?

Wat is een verzekerd bedrag?

Elke schadeverzekering kent een verzekerd bedrag. Dit is het bedrag waarvoor u bijvoorbeeld uw gebouw of inventaris heeft verzekerd. Loopt uw gebouw schade op? Dan is dit de maximale schade-uitkering die u kunt krijgen. Het is daarom belangrijk dat dit bedrag overeenkomt met de daadwerkelijke waarde van het object dat u heeft verzekerd.

Verzekerd bedrag.jpg

Wat is onderverzekering?

Stel, u heeft uw gebouw verzekerd voor € 450.000,-. Door de stijgende kosten bent u bij totaalverlies echter € 600.000,- kwijt voor het herbouwen van dit gebouw. U bent dan onderverzekerd.

Herbouwwaarde 2.jpg

'Onderverzekering kan bij schade fors in de papieren lopen'

Bij kleine schades kunt u ook onderverzekerd zijn

Stel, het gebouw is verzekerd voor € 450.000,- en de herbouwkosten zijn € 600.000,-. Dit betekent dat maar 75% van de herbouwwaarde is verzekerd. Heeft u waterschade aan uw vloer? Dan krijgt u een evenredig deel van de werkelijke schade uitgekeerd. Bij een schade van € 50.000,- krijgt u dus slechts € 37.500,- uitgekeerd. Hierdoor moet u zelf nog kosten maken voor het herstel.

Deelschade onderverzekering.jpg

Waarom verzekeraars indexeren

Om onder- of oververzekering te voorkomen indexeren verzekeraars (jaarlijks) de verzekerde bedragen. Het verzekerd bedrag kan hierdoor elk jaar veranderen: het kan hoger of lager worden. De premie die je betaalt zal hierdoor ook hoger of lager worden.

Risicoscan.jpg

Zakelijke vragen of advies? Bel met ABN AMRO Verzekeringen via 038 - 49 68 66 3

Ook interessant voor u

  • bedrijfsschade
  • verduurzaming