Ga direct naar de inhoud

Inflatie en onderverzekering

Neem contact op

Het is u vast niet ontgaan: alles is duurder. Energieprijzen, grondstofprijzen, arbeidskosten: ze zijn flink omhoog gegaan. De inflatie kan ook invloed hebben op de verzekerde bedragen. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer?

Wat is een verzekerd bedrag?

Elke schadeverzekering kent een verzekerd bedrag. Dit is het bedrag waarvoor u bijvoorbeeld uw gebouw of inventaris heeft verzekerd. Loopt uw gebouw schade op? Dan is dit de maximale schade-uitkering die u kunt krijgen. Het is daarom belangrijk dat dit bedrag overeenkomt met de daadwerkelijke waarde van het object dat u heeft verzekerd.

Wat betekent de hoge inflatie voor verzekerde bedragen?

Stel, u heeft uw gebouw verzekerd voor € 450.000,-. Door de stijgende kosten bent u bij totaalverlies echter € 600.000,- kwijt voor het herbouwen van dit gebouw. U bent dan onderverzekerd. Om dit te voorkomen indexeren de meeste verzekeraars de verzekerde bedragen. Zij gebruiken hierbij een gemiddelde; het is dus mogelijk dat de door hen toegepaste indexatie in uw situatie niet voldoende is.

'Onderverzekering kan bij schade fors in de papieren lopen'

Bij kleine schades kunt u ook onderverzekerd zijn

Stel, het gebouw is verzekerd voor € 450.000,- en de herbouwkosten zijn € 600.000,-. Dit betekent dat maar 75% van de herbouwwaarde is verzekerd. Heeft u waterschade aan uw vloer? Dan krijgt u een evenredig deel van de werkelijke schade uitgekeerd. Bij een schade van € 50.000,- krijgt u dus slechts € 37.500,- uitgekeerd. Hierdoor moet u zelf nog kosten maken voor het herstel.

Zakelijke vragen of advies? Bel met ABN AMRO Verzekeringen via 038 - 49 68 66 3

Adviseur

Ook interessant voor u

  • verduurzaming
  • financien

Energie besparen: meten = weten

Een boete door verkeerde energiebesparende maatregelen in je bedrijf. Dat is natuurlijk zonde van je geld. Dan kun je maar beter van tevoren weten aan...