Ga direct naar de inhoud

Inflatie en onderverzekering

Onderverzekering (1).jpg

Het is u vast niet ontgaan: alles is duurder. Energieprijzen, grondstofprijzen, arbeidskosten: ze zijn flink omhoog gegaan. De inflatie kan ook invloed hebben op de verzekerde bedragen. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer?

Wat is een verzekerd bedrag?

Elke schadeverzekering kent een verzekerd bedrag. Dit is het bedrag waarvoor u bijvoorbeeld uw gebouw of inventaris heeft verzekerd. Loopt uw gebouw schade op? Dan is dit de maximale schade-uitkering die u kunt krijgen. Het is daarom belangrijk dat dit bedrag overeenkomt met de daadwerkelijke waarde van het object dat u heeft verzekerd.

Verzekerd bedrag.jpg

Wat betekent de hoge inflatie voor verzekerde bedragen?

Stel, u heeft uw gebouw verzekerd voor € 450.000,-. Door de stijgende kosten bent u bij totaalverlies echter € 600.000,- kwijt voor het herbouwen van dit gebouw. U bent dan onderverzekerd. Om dit te voorkomen indexeren de meeste verzekeraars de verzekerde bedragen. Zij gebruiken hierbij een gemiddelde; het is dus mogelijk dat de door hen toegepaste indexatie in uw situatie niet voldoende is.

Herbouwwaarde 2.jpg

'Onderverzekering kan bij schade fors in de papieren lopen'

Bij kleine schades kunt u ook onderverzekerd zijn

Stel, het gebouw is verzekerd voor € 450.000,- en de herbouwkosten zijn € 600.000,-. Dit betekent dat maar 75% van de herbouwwaarde is verzekerd. Heeft u waterschade aan uw vloer? Dan krijgt u een evenredig deel van de werkelijke schade uitgekeerd. Bij een schade van € 50.000,- krijgt u dus slechts € 37.500,- uitgekeerd. Hierdoor moet u zelf nog kosten maken voor het herstel.

Deelschade onderverzekering.jpg

Zakelijke vragen of advies? Bel met ABN AMRO Verzekeringen via 038 - 49 68 66 3

Ook interessant voor u

  • duurzame-inzetbaarheid