Ga direct naar de inhoud

Uw eigen klusbedrijf beginnen: ken uw risico’s

Klusbedrijf starten.jpg

Bent u van plan als zzp’er een klusbedrijf te starten? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Want wat doet u als u arbeidsongeschikt raakt? Of uw bestelbus gestolen wordt? Bert Draaijer, senior schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, zet een aantal risico’s voor u op een rijtje. En geeft advies om die te beperken.

1. U wordt aansprakelijk gesteld voor schade

In de klusbranche is aansprakelijkheid een breed begrip en ook meteen een groot risico. De kans op verwondingen of schade door uw werkzaamheden is namelijk relatief groot. Denk aan een dakpan die op de voet van een voorbijganger valt. Of een waterleiding waar u per ongeluk doorheen boort.

U kunt aansprakelijk gesteld worden voor twee soorten schades:

  • letselschade: u veroorzaakt tijdens uw werkzaamheden een verwonding;
  • zaakschade: iets raakt beschadigd door uw toedoen, zoals deze schilder

Voorkomen en verzekeren

Een ongeluk tijdens het werk kunt u natuurlijk nooit helemaal uitsluiten. Wel kunt u vooraf maatregelen nemen om het risico op letselschade te verkleinen. Het voorkomen van schade aan andermans spullen is nog lastiger. Daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar als u uw eigen klusbedrijf begint.

 

2. Er gaan spullen van de klant stuk

Stel: u installeert de badkamer voor de hoofdaannemer. Helaas valt de luxe douchecabine tijdens de installatie. Of u even een nieuwe wilt kopen. Kosten: € 1200. Dit soort schade is lastig te voorkomen, want hoe voorzichtig u ook bent: alles valt wel eens. Volgens de wet van Murphy natuurlijk nét terwijl u ermee bezig bent. Schade aan spullen van een ander die u moet installeren of verwerken heet in verzekeringsjargon ‘zaken onder opzicht’.
 

3. Uw eigen spullen gaan verloren of worden gestolen

Als klussende zzp’er zijn uw gereedschap en materialen natuurlijk onmisbaar. Als uw spullen stuk gaan tijdens het werk, is dat uw ondernemersrisico. 

Is er sprake is van brand of diefstal? Met een inventarisverzekering zijn uw materialen en gereedschappen verzekerd.

Maar wat als er iets anders wordt gestolen op het werk, zoals uw (privé)laptop? Het ZZP Schadepakket dekt niet alleen verlies van uw eigen gereedschap en inventaris. Ook uw bedrijfselektronica, zoals uw laptop, smartphone en tablet, zijn dan verzekerd.

 

4. Uw bestelbusje met al uw gereedschap wordt gestolen

Bestelbusjes met gereedschap zijn een geliefd doelwit van criminelen. Een standaard autoverzekering dekt uw busje als dat wordt opengebroken of gestolen, maar niet de inhoud. Als u kiest voor het ZZP Schadepakket, is ook de inhoud van uw busje tot verzekerd, tot een bedrag van € 10.000,-.  Om het risico op diefstal te voorkomen, moet uw busje uitrusten met een Kiwa-SCM-gecertificeerd alarm. 

Als u een klusbedrijf gaat starten, raad ik u sowieso aan om ervoor te zorgen dat er voor dieven niks te halen valt. Lees ons artikel 5 tips om een autokraak te voorkomen en ontdek wat u zelf kunt doen.

 

5. U wordt arbeidsongeschiktheid

Voor een klusser zit een ongeluk in een groot hoekje. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) in deze branche duur. Zeker voor een startende ondernemer. 

Maar snel nou dat u niet meer in staat bent om te werken. Dan wilt u toch dat u en uw eventuele partner en kinderen verzekerd blijven van een inkomen? Als u uw eigen klusbedrijf wilt beginnen, kijk dan eens naar onze verzekeringspakketten voor zzp’ers. Sommige pakketten bieden al een basisdekking bij invaliditeit of overlijden.

 

6. U krijgt ruzie met uw klant of onderaannemer

‘Afspraak is afspraak’. Als iedereen zo zou werken, zouden er veel minder conflicten zijn. Helaas is dat in de praktijk niet zo.

Wellicht kent u die klant die eist dat u ook nog ‘even de keuken stuukt’. Terwijl dat niet in uw offerte staat. Of die ingehuurde schilder die ineens meer geld vraagt dan jullie hadden afgesproken. Vervelende kwesties die u natuurlijk goed wilt oplossen. Want als dat niet lukt, bent u een hoop geld armer. Of bent u die klant of inhuurkracht kwijt. Om dit te voorkomen, raad ik u een rechtsbijstandverzekering aan. Dan krijg u professionele hulp bij een juridisch conflict. Goed om te weten: deze verzekering zit ook in het verzekeringspakket voor zzp.

 

Wat wilt u nog meer weten over het beginnen van uw klusbedrijf?

Ik kan me voorstellen dat u als (aankomend) klusser nog veel meer vragen heeft. Stel die vooral aan ons: wij helpen u graag.

ABN AMRO

Bert Draaijer

Senior schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen

    Ook interessant