Ga direct naar de inhoud

Je eigen klusbedrijf beginnen: ken je risico’s

Klusbedrijf starten.jpg

Ben je van plan als zzp’er een klusbedrijf te starten? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Want wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt? Of je bestelbus gestolen wordt? Bert Draaijer, senior schadebehandelaar bij ABN AMRO Verzekeringen, zet een aantal risico’s voor je op een rijtje. En geeft advies om die te beperken.

1. Je wordt aansprakelijk gesteld voor schade

In de klusbranche is aansprakelijkheid een breed begrip en ook meteen een groot risico. De kans op verwondingen of schade door je werkzaamheden is namelijk relatief groot. Denk aan een dakpan die op de voet van een voorbijganger valt. Of een waterleiding waar je per ongeluk doorheen boort.

Je kunt aansprakelijk gesteld worden voor twee soorten schades:

  • letselschade: je veroorzaakt tijdens je werkzaamheden een verwonding;
  • zaakschade: iets raakt beschadigd door jouw toedoen, zoals deze schilder

Voorkomen en verzekeren

Een ongeluk tijdens het werk kun je natuurlijk nooit helemaal uitsluiten. Wel kun je vooraf maatregelen nemen om het risico op letselschade te verkleinen. Het voorkomen van schade aan andermans spullen is nog lastiger. Daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar als je je eigen klusbedrijf begint.

 

2. Er gaan spullen van de klant stuk

Stel: je installeert de badkamer voor de hoofdaannemer. Helaas valt de luxe douchecabine tijdens de installatie. Of je even een nieuwe wilt kopen. Kosten: € 1200,-. Dit soort schade is lastig te voorkomen, want hoe voorzichtig je ook bent: alles valt wel eens. Volgens de wet van Murphy natuurlijk nét terwijl je ermee bezig bent. Schade aan spullen van een ander die je moet installeren of verwerken heet in verzekeringsjargon ‘zaken onder opzicht’.
 

3. Je eigen spullen gaan verloren of worden gestolen

Als klussende zzp’er zijn je gereedschap en materialen natuurlijk onmisbaar. Als je spullen stuk gaan tijdens het werk, is dat jouw ondernemersrisico. 

Is er sprake is van brand of diefstal? Met een inventarisverzekering zijn jouw materialen en gereedschappen verzekerd.

 

4. Je bestelbusje met al jouw gereedschap wordt gestolen

Bestelbusjes met gereedschap zijn een geliefd doelwit van criminelen. Een standaard autoverzekering dekt je busje als dat wordt opengebroken of gestolen, maar niet de inhoud. Daarom is het goed om te kijken welke verzekering je afsluit. Om het risico op diefstal te voorkomen, moet je busje uitrusten met een Kiwa-SCM-gecertificeerd alarm. 

Als je een klusbedrijf gaat starten, raad ik je sowieso aan om ervoor te zorgen dat er voor dieven niks te halen valt. Lees ons artikel 5 tips om een autokraak te voorkomen en ontdek wat je zelf kunt doen.

 

5. Je wordt arbeidsongeschiktheid

Voor een klusser zit een ongeluk in een groot hoekje. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) in deze branche duur. Zeker voor een startende ondernemer. 

Maar snel nou dat je niet meer in staat bent om te werken. Dan wil je toch dat jij en je eventuele partner en kinderen verzekerd blijven van een inkomen? Als je je eigen klusbedrijf wilt beginnen, kijk dan eens naar onze verzekeringspakketten voor zzp’ers. Sommige pakketten bieden al een basisdekking bij invaliditeit of overlijden.

 

6. Je krijgt ruzie met je klant of onderaannemer

‘Afspraak is afspraak’. Als iedereen zo zou werken, zouden er veel minder conflicten zijn. Helaas is dat in de praktijk niet zo.

Wellicht ken je die klant die eist dat je ook nog ‘even de keuken stuukt’. Terwijl dat niet in je offerte staat. Of die ingehuurde schilder die ineens meer geld vraagt dan jullie hadden afgesproken. Vervelende kwesties die je natuurlijk goed wilt oplossen. Want als dat niet lukt, ben je een hoop geld armer. Of ben je die klant of inhuurkracht kwijt. Om dit te voorkomen, raad ik je een rechtsbijstandverzekering aan. Dan krijg je professionele hulp bij een juridisch conflict. 

 

Wat wil je nog meer weten over het beginnen van je klusbedrijf?

Ik kan me voorstellen dat je als (aankomend) klusser nog veel meer vragen heeft. Stel die vooral aan ons: wij helpen je graag. Bekijk ook zeker onze website. Hier vind je:

Weer weten over ondernemen in de bouw? Bekijk dan onze pagina 'Ondernemen in de bouw'. 

Geschreven door

Ook interessant