Ga direct naar de inhoud

Autoschade door vuurwerk: wat kun je doen?

Auto schade vuurwerk.jpg

Dit jaar gaan we weer knallend het jaar uit. Met alle risico’s van dien: ontelbare auto’s lopen schade door vuurwerk op. Vorig jaar was de totale schade door vuurwerk ongeveer 10 tot 15 miljoen euro, ondanks een vuurwerkverbod. Of je verzekerd bent voor vuurwerkschade aan je auto, hangt af van je verzekering. “Ik merk dat weinig mensen ermee bezig zijn”, zegt Bert-Jan Praas, senior acceptant bij ABN AMRO Verzekeringen. “Pas als er schade is, kijken mensen naar hun verzekering. En dan is het vaak te laat.”

In grote steden is de schadelast aan voertuigen door vuurwerk groter dan op het platteland of in dorpen. Er is daar ook vaker sprake van vandalisme en brandstichting. Maar autoschade door vuurwerk is niet beperkt tot de grote steden in het westen van het land. Het kan in principe iedereen overkomen, maar als je ergens woont waar de buurman een paar kilometer verder op woont, is het risico wél een stuk lager. Het type auto maakt voor vuurwerkschade trouwens weinig uit. Dat speelt bij de diefstal van auto’s een grotere rol. Schade door vuurwerk is willekeurig.

 

Soorten vuurwerkschade aan auto’s

Rond de jaarwisseling vliegt het sier- en knalvuurwerk je om de oren. Naast het kruit uit vuurwerk zorgen vuurpijlen voor flinke autoschade. Ze vliegen met razende snelheid rond. Dit kan voor verschillende soorten schade zorgen:

1. Brandschade 

Rondvliegend vuurwerk kan ongelukkig terechtkomen en een auto in brand zetten. Zo’n schadegeval is verzekerd vanaf een Beperkt Casco verzekering. Tijdens de jaarwisseling vliegen er dan ook regelmatig auto’s in brand, bijvoorbeeld door vuurwerk dat onder of op een auto terecht komt, waardoor de auto in brand vliegt.

2. Ruitschade 

Het geeft een enorm lawaai, zo’n vuurwerkbom die afgaat. Een groot succesnummer onder Nederlanders die het nieuwe jaar knallend in willen luiden. Maar als zo’n vuurwerkbom dichtbij je auto afgaat, is ruitschade een groot risico. Rondvliegend vuurwerk dat met een enorme snelheid tegen een ruit botst, kan ook ruitschade veroorzaken. Een Beperkt Casco verzekering geeft kortweg een vergoeding bij schade aan je voertuig waarbij er geen aansprakelijke tegenpartij is. Schade als gevolg van vandalisme valt onder de Casco verzekering. Bekijk je polisvoorwaarden wat er exact verzekerd is onder de Beperkt Casco dekking. Met een Casco verzekering verzeker je ook alle schades die je zelf veroorzaakt hebt. 

3. Lakschade

Kruit op je auto veroorzaakt lakschade. Dit is het soort schade dat regelmatig voorkomt tijdens de jaarwisseling. Het ontstaat door vuurwerk dat in de lucht nog niet volledig verbrand is en neerdwarrelt op je auto. Als je er snel bij bent en het vuurwerk(kruit) van je auto afblaast of -spoelt, kun je lakschade voorkomen. Maar vaak zie je deze schade de volgende ochtend pas na het jaarwisselingsfeestje.

 

Autoschade door vuurwerk voorkomen

Voorkomen van autoschade is beter dan herstellen. Als je een garage hebt, kun je daar het beste je auto in zetten. Dan loop je het minste risico op schade door vuurwerk. Maar wat doe je als je geen garage hebt?

1. Zet je auto in een overdekte parkeergarage

Een paar euro betalen om je auto of bedrijfswagen tijdens de jaarwisseling in een overdekte parkeergarage zetten, levert je meer geld op dan dat het je kost. Parkeer de auto bijvoorbeeld in een garage bij het kantoor. Of, als dat niet mogelijk is, bij de dichtstbijzijnde parkeergarage bij je huis. Als werkgever kun je werknemers verplichten om de bedrijfswagens bij het bedrijf te laten staan, in plaats van deze mee naar huis te nemen. Zorg er dan als werkgever wel voor dat de werknemer een mogelijkheid heeft om thuis te komen.

2. Kijk waar veel vuurwerk wordt afgestoken

Is er geen parkeergarage waar je jouw auto in kwijt kan? In elke stad en in elk dorp zijn er buurten waarvan bekend is dat daar meer vuurwerk wordt afgestoken dan op andere plekken. Woon je in zo’n buurt en heb je de (bedrijfs)auto voor de deur staan? Overweeg dan om je auto in een andere wijk te parkeren. 

Een bekende Nederlandse traditie is ook het carbidschieten. Daarbij worden deksels of ballen weggeschoten door carbid  in een melkbus. Deze deksels en ballen vliegen met een ongelooflijke snelheid rond en kunnen voor schade aan je auto zorgen. Check bij de gemeente waar carbidschieten toegestaan is en zet jouw auto vooral niet daar in de buurt. 

3. Klap alles in en gebruik een hoes.

Klap de spiegels en antennes van je auto in. Dat zijn eenvoudige maatregelen om schade aan je auto te beperken. Het is ook mogelijk om een hoes over je auto te doen tijdens de jaarwisseling. Dat minimaliseert de schade door neerdwarrelend vuurwerkkruit. Heb je geen hoes voor om je auto? Oude dekens werken ook goed. Maak deze nat en leg ze over je auto heen. Als de dekens niet nat zijn, zijn ze namelijk brandgevaarlijk. 

4. Ga vóór de jaarwisseling naar de wasstraat

De autowasstraat heeft meerdere wasprogramma’s met een waxbehandeling. Deze behandeling geeft je auto een beschermlaag over de laklaag. Daarmee verminder je het risico van lakschade door vuurwerkkruit. Met een waxlaag is de kans van inbranden van het vuurwerknamelijk kleiner. Veel mensen wassen hun vieze auto op 1 januari. Maar je kunt je auto dus beter op 31 december nog even een wasbeurt geven. 

Wat betreft de wasstraat is het ook belangrijk om te beseffen dat als er kruit op je lak ligt, de borstels dit kruit er nog verder in boenen. Spoel je auto na de jaarwisseling zelf voor met water voordat je naar de wasstraat gaat. Zo haal je het schadelijke kruit van je auto. Doe je dat niet? Dan rijd je op 1 januari de wasstraat uit met een schone auto, maar wel vol kleine krasjes.

5. Check op 1 januari direct je auto

Zodra je op 1 januari uit bed rolt en het koffiezetapparaat aan hebt gezet, is het aan te raden om naar je auto te lopen. Hoe sneller je het vuurwerkkruit van je auto af spoelt, hoe minder kans het kruit krijgt om in je laklaag te branden. Check dan ook direct of je auto beschadigd is, zodat je de eerstvolgende werkdag contact op kunt nemen met je verzekeraar.

 

Wat doet de verzekeraar bij autoschade door vuurwerk?

Zodra je een auto aanschaft of overstapt van verzekeraar, helpt de tussenpersoon je met het kiezen van de juiste verzekering. Het is afhankelijk van de verzekering die je hebt wat er vergoed wordt. Daarin heb je drie mogelijkheden:

  • WA-verzekering: Hiermee verzeker je alleen de schade die je toebrengt aan een ander met Wa(m)-plichtige motorvoertuig. Deze verzekering dekt niks bij schade aan je eigen auto.
  • WA Beperkt Casco: Met de WA Beperkt Casco-verzekering ben je verzekerd wanneer je auto afbrandt door vuurwerk dat op of onder je auto terechtkomt. Bij schade aan je ruit door bijvoorbeeld een vuurwerkbom, ben je met de WA Beperkt Casco óók verzekerd. Schade als gevolg van vandalisme wordt bij deze verzekering niet vergoed.
  • WA Volledig Casco: Deze verzekering omvat alle bovengenoemde schades inclusief schades die door jezelf veroorzaakt zijn en schade als gevolg van vandalisme. Met een WA Volledig Casco-verzekering  ben je dus altijd goed verzekerd als je schade aan je auto ontstaat door o.a. vuurwerk. 

Houd er bij vuurwerkschade altijd rekening mee dat je vaak niemand aansprakelijk kunt stellen. Bij vuurwerkschade weet je simpelweg niet wie er verantwoordelijk voor is. Daarom gaat vuurwerkschade ook altijd ten koste van je schadevrije jaren en je eigen risico. Heb je na de jaarwisseling schade aan je (bedrijfs)auto? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk je verzekeraar of tussenpersoon te bellen. Ben je niet voldoende verzekerd? Dan wordt het een onvergoed ritje naar de autogarage.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant