Ga direct naar de inhoud

Checklist voor de brandveiligheid van uw bedrijf

Brandblussers.jpg

Of u nu een grote winkel of een klein kantoor heeft: een brand is funest voor de voortgang van uw bedrijf. Ook als het pand niet afbrandt, zal de rook- en waterschade uw bedrijf langere tijd stilleggen. En u moet er al helemaal niet aan denken wat er kan gebeuren als er mensen in uw bedrijf zijn als er brand uitbreekt. In dit artikel bespreken we de brandveiligheid van bedrijven, de grootste brandrisico’s en hoe u die kunt minimaliseren. Alles bij elkaar heeft u zo een checklist voor de brandveiligheid van uw bedrijf.

Brandoorzaak nummer 1: gebrekkige elektra

Een op de vier branden ontstaat door gebrekkige elektra. Dat kan van alles zijn: een niet volledig uitgerold verlengsnoer, een overbelast stopcontact, een overbelaste installatie, een defect in een elektrisch apparaat, een verkeerd aangesloten kroonsteentje, een door muizen aangevreten snoer, stof in de stoppenkast, een oververhitte acculader, een defect tl-armatuur, et cetera, et cetera.

 

Laat een jaarlijkse keuring doen voor de brandveiligheid van uw bedrijf

Het is zo belangrijk dat u de elektrische installatie en alle daarop aangesloten apparaten jaarlijks laat inspecteren en onderhouden. Laat dat doen door een gecertificeerd inspectiebedrijf: die weten precies waar ze op moeten letten en zorgen dat u voldoet aan de juiste normen. Dat is belangrijker dan u denkt: want áls er dan toch brand uitbreekt, kunt u de verzekeringsmaatschappij laten zien dat u zich aan de voorwaarden heeft gehouden. Gaat u verhuizen naar een nieuw pand? Een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf past de elektrische installatie aan op de activiteiten van uw bedrijf en op de werkomstandigheden.

 

Wat zijn brandgevaarlijke werkzaamheden?

Lassen, slijpen, solderen, afbranden, dakdekken: allemaal brandgevaarlijke werkzaamheden. De meeste vakmensen weten heel goed waar ze mee bezig zijn. Tijdens de werkzaamheden gaat er dan ook weinig fout. Maar juist daarna of tijdens de pauze, wanneer niemand oplet, ontstaan de meeste branden. U zult nu misschien denken: mijn bedrijf valt in een heel ander sector: dat risico loop ik niet. Maar ook dan zal er zo nu en dan een reparatie moeten worden uitgevoerd die een brandgevaar met zich meebrengt. Vooral werkzaamheden waarbij gelast of gebrand moet worden (op het dak bijvoorbeeld) zijn brandgevaarlijk. Met dit formulier kunt u controleren of u de juiste preventiemaatregelen heeft genomen.

Minder voor de hand liggende oorzaken voor brand

Nog een veelvoorkomende brandoorzaak in de serie: ‘dat overkomt mij toch niet’. Volgens de brandweer ontstaat 60 procent van de branden op het buitenterrein door brandstichting. Aangestoken door vandalen of pyromanen. Dat voorkomen is een kwestie van geen gelegenheid bieden: geen open containers, stapels pallets, bergen lege dozen laten staan. En al helemaal niet dicht bij de gevel!

Poetsdoeken: levensgevaarlijk

En dan is er nog het brandgevaar van broei. Laatst is er nog een volledig gerenoveerd monumentenpand in Amsterdam afgebrand, omdat als finishing touch de parketvloer in de lijnolie werd gezet. Tevreden over de glimmende vloer, legde de poetser de doeken in de gang: die zou hij morgen wel opruimen. ’s Nachts gingen de doeken broeien, vatten vlam en werd de aannemer uit zijn bed gebeld door de brandweer. Al zijn werk was voor niets geweest. Nog een geluk bij een ongeluk dat er geen mensen in het pand aanwezig waren.

Bedrijf op orde? Kleinere kans op brand!

Het klinkt misschien betuttelend, maar het loont om te zorgen dat uw bedrijf op orde is. De statistieken wijzen uit dat er minder branden ontstaan in nette bedrijven. Dus ook in ruimtes waar geen bezoekers komen. Zorg dat vuilnisbakken dagelijks worden geleegd, dat afval en verpakkingsmateriaal zoals kartonnen dozen worden gebundeld en regelmatig weggebracht of opgehaald en er geen brandbare materialen in ruimtes staan met elektrische apparatuur, zoals servers, cv-ketels of andere installaties. Bedenk ook dat steeds meer branden ’s nachts ontstaan, door vonken uit (accu)laders.

 

Roken mag, maar dan wel brandveilig

Ook hoog in de top 5 van brandrisico’s op het werk: roken! Of u dat nu wel of niet toestaat: het is hoe dan ook een brandgevaar. Sterker nog: juist wanneer er een rookverbod is, gaan mensen stiekem roken en ontstaan er brandgevaarlijke situaties. Daarom is het verstandiger dat u een plek aanwijst waar wél gerookt mag worden. Daar kunt u dan de nodige brandpreventiemaatregelen nemen, zoals onbrandbare peukenverzamelaars en een blusapparaat.

 

Check het Bouwbesluit voor de brandveiligheid van uw bedrijf

Als u dagelijks bezoekers ontvangt in uw bedrijf (bijvoorbeeld in uw winkel of horecazaak) dan moet uw bedrijf voldoen aan een aantal brandveiligheidseisen uit het Bouwbesluit. U moet dan bijvoorbeeld een goede brandmeldinstallatie laten plaatsen en zorgen voor duidelijk aangegeven en goed toegankelijke vluchtwegen. Begint u een bedrijf dat u wilt openstellen voor bezoekers? Dan heeft u een omgevingsmelding of -vergunning nodig. Die krijgt u alleen als u aan een aantal strenge brandveiligheidseisen voldoet. Met deze checklist brandveiligheidseisen kunt u controleren of u aan alles gedacht heeft.

 

Brandveiligheid goed geregeld op het werk?

U bent als werkgever verantwoordelijk voor de brandveiligheid in het pand. U moet bijvoorbeeld zorgen voor een brandmeldinstallatie, sprinklerinstallaties, een ontruimingsalarm, borden met een vluchtroute-aanduiding en draagbare brandblussers. Zorg dat uw medewerkers weten wat ze moeten doen bij brand. Weten ze waar de nooduitgangen zijn en hoe de blusmiddelen werken?

 

Heeft u een brandmeldinstallatie?

Hoe eerder een brand wordt opgemerkt, hoe beter de schade beperkt kan worden. Een brandmeldinstallatie helpt daar niet alleen bij, maar vergroot ook de veiligheid van medewerkers en bezoekers in uw bedrijf. Laat u goed informeren over een brandmeldinstallatie die past bij uw bedrijf.

 

Heeft het pand (genoeg) blusmiddelen?

Als een brand net ontstaat, kunt u vaak nog voorkomen dat die zich uitbreidt tot een uitslaande brand. Daar heeft u – of uw personeel – dan wel de juiste blusmiddelen voor nodig. Welk blusmiddelen het best geschikt zijn voor uw organisatie, is afhankelijk van het materiaal dat kan ontbranden. Brand in een elektrische installatie mag u bijvoorbeeld nooit met water blussen; daar is een poeder- of CO2- blusser voor nodig. En een andere belangrijke vraag is: weten uw medewerkers hoe ze met de aanwezige blusmiddelen moeten omgaan?

 

Weten bedrijfshulpverleners (bhv’ers) wat te doen bij brand?

Bhv’ers zijn de eerste hulpverleners in een bedrijf. U moet zorgen dat er altijd voldoende bhv’ers beschikbaar zijn om andere mensen te helpen als er brand uitbreekt. Hoeveel medewerkers u een opleiding tot bhv’er moet laten volgen, is afhankelijk van het aantal medewerkers en het gemiddelde aantal bezoekers in uw bedrijf. Zorg er in ieder geval voor dat er meerdere personen zijn opgeleid, want ook bhv’ers gaan met vakantie of worden weleens ziek.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant