Belangrijk bij de start van elk (horeca)bedrijf
Wanneer je een horecabedrijf start, moet je een aantal stappen doorlopen die voor ieder bedrijf gelden. Zoals inschrijven bij de KVK, financiering regelen en een rechtsvorm kiezen. Deze stappen vindt op de pagina 'Start je eigen onderneming'. ‘Ik raad beginnende horecaondernemers ook altijd aan een goed ondernemersplan te schrijven,’ vertelt Jaap. ‘Daarmee krijgen ze goed hun doel voor ogen: voor zichzelf én voor bijvoorbeeld de bank.’
Lees ook: Begin je een bedrijf? Maak een ondernemingsplan!
Checklist voor de start van een horecabedrijf
Omdat je in de horeca je gasten alcohol en/of voedsel serveert, gelden er bijzondere regels en voorwaarden. Ook kun je weinig beginnen zonder goed personeel. Of je aan al die voorwaarden voldoet, kun je nagaan met onderstaande checklist.
1. Heb je voldoende gastvrij personeel?
Misschien duurt het nog even voordat je je horecazaak daadwerkelijk opent, maar gezien de krapte op de arbeidsmarkt kan het geen kwaad om nu al te beginnen met personeel werven. ‘Het vinden van het juiste personeel is momenteel een van de grootste uitdagingen wanneer je een horecabedrijf start,’ vertelt Jaap. ‘Het aanbod is veel kleiner dan de vraag. Vooral het vinden van koks en bedienend personeel is erg lastig nu. Je kunt hiervoor de hulp inschakelen van je branchevereniging. De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is met meer dan 20.000 leden de grootste in Nederland. Op hun website vind je veel bruikbare tips over personeel werven en behouden. De KHN biedt ook advies en begeleiding bij het starten van je horecazaak.’
Lees ook: Welk contract geef je je medewerkers in de horeca?
2. Heb je alle nodige vergunningen op zak?
In de horeca heb je een hele serie vergunningen nodig. Welke precies, is afhankelijk van het soort horecabedrijf dat je gaat starten en vooral ook van de gemeente waarin je dat wilt doen. Je hebt een vergunning nodig:
- Om een horecazaak te starten. Gemeenten bepalen zelf aan welke voorwaarden horecabedrijven moeten voldoen. In de meeste gemeenten heb je een exploitatievergunning nodig om een horecabedrijf te starten. Dat kun je nagaan op de pagina ‘Exploitatievergunning horecabedrijf’ van de KVK.
- Om een terras neer te zetten. Ook dit verschilt per gemeente: in sommige gemeenten heb je geen vergunning nodig, zolang je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Of je in jouw gemeente een terrasvergunning nodig hebt, kun je controleren op de pagina ‘Terrasvergunning aanvragen en regels voor je terras’.
- Om alcohol te schenken. Per 1 juli 2021 is de Drank en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Dit zijn de regels waaraan je moet voldoen om drank te verkopen in je horecazaak. Zo moet er altijd een medewerker aanwezig zijn met een SVH Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne.
3. Serveer je veilig voedsel?
Wanneer je een horecazaak start, is hygiëne een belangrijk punt van aandacht. Zeker wanneer je hapjes en/of maaltijden op de kaart hebt staan. Jaap: ‘Undercoverprogramma’s op televisie laten zien hoe belangrijk een schone keuken is voor een veilige bereiding van voedsel. Je wil boven alles voorkomen dat je gasten een voedselvergiftiging oplopen. Bovendien wil je dat ze terugkomen omdat het eten zo goed smaakte. Het liefst wil je dat ze bijdragen aan je reputatie door een positieve recensie te schrijven op Tripadvisor of The Fork. Dat kan alleen wanneer je op de juiste momenten en manieren ingrediënten inkoopt, bewaart, registreert en bereidt. Dat alles in een brandschone keuken, met goed werkende apparatuur.’
Voedselveiligheid: hygiëne
Je keukenpersoneel is wettelijke verplicht te werken volgens de Hygiënecode. Daarmee voldoen ze aan de HACCP-eisen: de wettelijke voorschriften voor voedselveiligheid. De Hygiënecode is een handboek over veilig en hygiënisch voedsel bereiden. Je kunt de meest actuele versie bestellen op de website van de KHN. Let op: bij een inspectie kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar de Hygiënecode vragen. Daarnaast ben je verplicht je zaak in te schrijven in het register van de NVWA.
Goed onderhouden apparatuur
Wanneer je een horecabedrijf start, kun je beter niet bezuinigen op apparatuur. Jaap: ‘Grote keukenbranden worden dikwijls veroorzaakt door gebrekkige of slecht onderhouden apparatuur. Een bekende veroorzaker is de bakdampafzuiging die niet regelmatig wordt schoongemaakt: de opgehoopte vetaanslag kan dan heel snel vlam vatten en een onblusbare brand veroorzaken. Schaf kwalitatief goede apparaten aan en zorg dat die regelmatig onderhouden worden. Daarvoor sluit je onderhoudscontracten met erkende servicemonteurs.’
4. Heb je alle risico’s in kaart?
Wat voor horecabedrijf je ook gaat beginnen: iedere zaak brengt andere risico’s met zich mee. ‘Die risico’s kun je verkleinen door preventieve maatregelen te nemen. Door een risico-inventarisatie en -evaluatie te (laten) doen, kom je erachter waar in je bedrijf ongelukken schuilen; voor je personeel en gasten! Horecaondernemers die maaltijden laten rondbrengen door bezorgers op e-bikes bijvoorbeeld, beseffen niet welke risico’s ze daarmee lopen.’
Lees ook: Top 3 risico's in de horeca
5. Ben je verzekerd om in bedrijf te kunnen blijven?
Risico’s die je niet helemaal kunt uitsluiten, kun je verzekeren. Jaap: ‘Wanneer je een horecabedrijf wilt starten, moet je in elk geval goed verzekerd zijn tegen brand- en ongevallenschade. Daarnaast moet je nadenken over een inkomsten- en verzuimverzekering en voor jezelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Met een aov kan je zaak openblijven wanneer je zelf arbeidsongeschikt raakt.’
Ga je binnenkort een horecabedrijf starten? Je verzekeringsadviseur kan je vertellen welke verzekeringen in jouw geval onmisbaar zijn.