Ga direct naar de inhoud

Het brandrisico van afval: voorkom een containerbrand

Afval-brandrisico.jpg

Elk bedrijf heeft afval: u dus ook. Het is belangrijk om zorgvuldig met dat afval om te gaan, want er zijn risico’s op brand. Met de juiste kennis en een aantal eenvoudige maatregelen verkleint u echter het risico op een brand in een afvalcontainer aanzienlijk.

Hoe ontstaat brand in een afvalcontainer?

Afval in afvalbakken of containers vormen een potentieel brandrisico. Een groot deel van de containerbranden ontstaat door broei, vonken of brandstichting.

Broei

In zaagsel of poetsdoeken waar (lijn)olie in zit, kan spontaan brand ontstaan. Hetzelfde kan gebeuren in vervuilde filters van verfspuiten. Deze spontane ontbranding heet broei. Het is een heel traag proces, waarin de temperatuur na een paar uur zo hoog oploopt, dat er vanzelf brand ontstaat.

Gebeurt dat in doeken die u aan het eind van de dag zijn weggegooid? Dan is er niemand meer aanwezig die de brand opmerkt.

Vonken

Staan er open afvalbakken in een ruimte waar medewerkers lassen of slijpen? En ligt er brandbaar afval in de bak? Dan kan één vonkje al een brand veroorzaken.

Brandstichting

Vandalen en inbrekers steken meestal doelbewust brand. Toch gebeurt brandstichting lang niet altijd met opzet. Want ook spelende kinderen of hangjongeren kunnen per ongeluk een brand veroorzaken. Bijvoorbeeld door een peuk in de container te gooien.

 

7 Tips om een containerbrand te voorkomen

U kunt zelf een hoop doen om de kans op een afvalbrand te verkleinen. 

  1. Informeer uw medewerkers over het gevaar van broei. Leg ze uit hoe ze broei kunnen voorkomen.
  2. Spoel doeken met (lijn)olie uit en/of hang ze op. Zet stalen bakken met water neer en leg uw medewerkers uit dat ze met olie vervuilde doeken na gebruik moeten onderdompelen. De doeken op een waslijn uithangen en laten drogen is een goed alternatief.
  3. Plaats een brandmeldinstallatie. Ook broei begint meestal met rook. Zorg daarom voor een brandmelder of rookdetector en sluit deze aan op de inbraakmeldinstallatie. U bent dan wellicht op tijd om de brand te blussen.
  4. Voorkom vonken. Plaats spatschermen en gesloten, metalen afvalbakken in de ruimtes waar medewerkers lassen en slijpen.
  5. Gooi vervuilde spuitfilters veilig weg. Doe vervuilde spuitfilters altijd in een stalen ton met een deksel en klemband. En gooi ze pas bij het afval als dat bijna wordt opgehaald.
  6. Plaats uw afvalcontainers niet naast uw gebouw. Houd minimaal tien meter afstand tot de gevel. En maak de containers met een ketting en hangslot vast aan iets dat stevig verankerd is in de grond.
  7. Sluit uw containers goed af. Gebruik bij voorkeur metalen rolcontainers en kliko’s. En let er, vooral buiten werktijden, op dat de deksels gesloten zijn.

 

Wat moet u doen bij een containerbrand?

Vliegt er ondanks uw maatregelen toch een afvalcontainer in brand? Neem dan de juiste acties om schade zo veel mogelijk te beperken.

  1. Zorg eerst voor de veiligheid van uw medewerkers.
  2. Inventariseer de omvang van de brand en roep de hulp in van de bedrijfshulpverlening.
  3. Is het een grote brand? Of denkt u dat het een grote brand zal worden? Bel dan meteen 1-1-2.
  4. Probeer de brand te blussen met uw eigen blusmiddelen. Heeft u de brandweer gebeld en krijgt u de brand onder controle? Blijf altijd bij de gebluste brand totdat de brandweer er is.

Geschreven door

Meer voor

Ook interessant